Királyi vadvacsora nemcsak ünnepekre

GSZT receptek

A vadászat az ember egyik legősibb tevékenysége és Magyarországon is évszázadokra visszanyúló  hagyománnyal rendelkezik. Kevesen tudják, de hazánk a gímszarvas trófeák tekintetében például mindig is a világ élvonalába tartozott. A vadászat nem egyszerűen csak egy tevékenység, egy hobbi, hanem életforma, amelynek lényege a természet szeretete, és a terítékre hozott vadak tisztelete.  A vadászat az időtlenség érzetét kelti művelőjében, mindenkoron hidat jelent múlt és jövő között.

GSZT receptek

Nem is olyan régen, csak a vadásztársaságoktól lehetett beszerezni friss vadhúst, napjainkban azonban már a legkülönfélébb húsok közül válogathatunk a nagyobb üzletekben, és bármikor az asztalunkra varázsolhatjuk a királyi vadlakomát. A finom vadvacsorák korábban elsősorban az őszi-téli hónapokat jellemezték, manapság viszont egész évben csábítják az ínyenceket. Páratlan íz élménye mellett a vadhús nagyon egészséges is: zsírszegény, sok fehérjét tartalmazó, rostban gazdag táplálék. Ha vadhús, akkor sokunknak a vadpörkölt jut azonnal az eszébe, pedig rengeteg, változatos étel – vadraguk, flecken húsok, levesek, pástétomok, tűzdelt gerincek – készíthető az ízletes húsokból.

„A vadételek nagy népszerűségnek örvendenek. Bár külön vadvacsorát nem tervezünk – elsősorban azért, mert a megfelelő minőségű, mennyiségű és kellően érlelt vadhús repertoárt nehéz egy időben beszerezni –, a vadakból készült különlegességek mégis rendszeresen megtalálhatóak az étlapunkon” – mondta Fazekas László, az Arcade Bistro séfje.

A szarvashús egyszerű  elkészítésére az egyik különlegességét ajánlja figyelmükbe a séf:

Szarvastatár tequilával, fenyőmandulával

Hozzávalók 4 főre

40dkg érlelt, tisztított szarvas comb vagy gerinc; 1 db főtt tojás; majonézt készítünk 1 tojás sárgájából; 1-1 szál friss fűszer: rozmaring, kakukkfű, zsálya, turbolya; 1-2 cl tequila, 1-2 dkg pirított fenyőmandula; 1 fej lilahagyma; 1-2 darab paradicsom; borókabogyó; só; friss bors

A szarvashúst kétszer ledaráljuk, a majonézt beízesítjük az apróra vágott zöldfűszerekkel és a húshoz keverjük, majd borókával és tequilával ízesítjük, végül 6-8 órára a hűtőbe tesszük. A tatárt tálalásnál egy pogácsaszaggatóban megformázzuk és apró kockára vágott paradicsomot szórunk rá, végül megszórjuk fenyőmandulával. Ízlés szerint, kínálhatunk mellé apróra vágott lilahagymát, tengeri sóval ízesített vajat, tejfölt vagy creme fraiche-t.