Debrecenbe kéne menni

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program támogatási rendszere keretében 63.277.064 Ft támogatást nyert a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület „Helyi TDMSZ kialakítása Debrecen-Hortobágy turisztikai versenyképességének erősítése céljából” elnevezésű projekt megvalósítására, melynek elszámolható összköltsége 74.443.605 Ft. A pályázatot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata készítette el és nyújtotta be. A megvalósításhoz Debrecen önkormányzata 11.066.541 Ft, míg Hortobágy község önkormányzata 100.000 Ft önrészt biztosított.

Egy-egy desztináció sokféle szereplőt foglal magába: így például attrakciók, szolgáltatások tulajdonosai, üzemeltetői, a helyi önkormányzat, civil szervezetek, intézmények, turizmushoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó vállalkozások. Ezen szereplők tevékenysége összefügg. A turisztikai desztináció menedzsment szervezeti rendszer létrehozásának egyik fő célja ennek a szakmai kontaktusnak a megerősítése. A szervezet kapcsolatot jelent a turista és a fogadóterület között, önálló és megfelelő eszközökkel rendelkezik a szereplők koordinálására. A tdm-szervezet elsődleges szerepe Debrecen és a Hortobágy népszerűsítése, a turisztikai bevételek növelése, a terület imázsának erősítése, a desztináció turisztikai kínálatának bemutatása és a turizmusfejlesztés.

A cél a turisták igényeinek minél teljesebb kielégítése. Debrecen és Hortobágy község önkormányzata a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesülettel (Dete) közösen hozta létre helyi tdm-szervezetét. A 34 tagú egyesületben számos turizmushoz kapcsolódó vállalkozás és szervezet tevékenykedik. A Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület elődje, a 2003-ban alakult Debrecen Turizmusért Egyesület (Dete) – melynek egyik alapítója Debrecen önkormányzata volt –, azzal a céllal jött létre, hogy a Debrecenben működő, idegenforgalomban érintett vállalkozások működése hatékonyabb és tervezett formában valósuljon meg, céljaikat összehangolják, illetve a vendégéjszakák számát növeljék.

A Debrecen és Hortobágy turisztikai desztináció menedzsment szervezet jövőképe szerint Debrecen és a Hortobágy még sikeresebb turisztikai célpont lesz, ennek eléréséhez a szervezet az alábbi prioritásokat jelölte ki: az adott terület versenyképességének növelése, a minőségi turizmus fejlesztése, a térség turisztikai ismertségének megerősítése, intenzívebb marketing tevékenység végzése, a turizmus jövedelemtermelő képességének növelése; minőség, innováció, egyediség.

A több mint 60 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló projektben új, innovatív turisztikai szolgáltatások jönnek létre, valamint modern eszközpark is kialakításra kerül.

A projekt főbb elemei a következők:
– új intelligens (elektronikus) turisztikai kártya kialakítása és bevezetése
– látogató-menedzsment rendszer létrehozása: 7 darab érintőképernyős (touch-info) terminál elhelyezése Debrecen és Hortobágy különböző pontjain
– 7 belföldi turisztikai kiállításon történő részvétel
– turisztikai kutatások végzése
– új információs pult kialakítása a debreceni Tourinform irodában
– számítástechnikai és irodai eszközök beszerzése
– új desztinációs turisztikai honlap létrehozása, mely alkalmas lesz szállásfoglalási rendszer kezelésére is
– szaknyelvi képzés
– interaktív útikönyv és audioguide navigációs rendszer továbbfejlesztése, új útvonalak bevezetése, új nyelvi mutációk létrehozása.

Az egyesület a tdm-munkaszervezet működéséhez 7 munkahelyet hoz létre. A szervezet a jövőben – a pályázati feltételeknek megfelelően – ellátja a helyi turisztikai információ szolgáltatást, működteti a debreceni és hortobágyi Tourinform irodákat is.

A tdm-szervezet, azaz a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület gazdasági-pénzügyi fenntarthatóságának, szakmai működésének biztosítása elsősorban a befizetett tagdíjakból, a két önkormányzat támogatásából – melynek mértéke évente az idegenforgalmi adóbevétel állami normatívával növelt összegének 20 százaléka – áll össze.