Galya-kilátó a legjobb épület

Galya-kilátó a legjobb épület

A kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásait díjazta az Uránia Nemzeti Filmszínházban az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiájának képviselőiből álló zsűri, ahol a Galya-kilátó „Épület” kategóriában az abszolút győztes lett. A 2015 szeptemberében átadott létesítmény a MÉD közönségdíját is elhozta „Épület” kategóriában.

Galya-kilátó a legjobb épület

A Média Építészeti Díjnak (MÉD) két kategóriája van: épületek és tervek. A két kategóriában két díjért lehetett versenyezni. Az egyik elismerést a média képviselői ítélik oda a legizgalmasabb alkotásnak, a másikat a közönség döntötte el szavazás alapján.

Az immár 11. alkalommal megrendezett versenyre a médiazsűri elé kerülő legjobb terveket és épületeket egy háromtagú, nemzetközi szakmai előzsűri választotta ki a versenyen indult munkák közül. Az előzsűrizést Indira van’t Klooster holland építész és újságíró vezette, amelynek eredményeként 5 terv és 6 épület került a döntőbe a díjra nevezett 84 épület és 60 terv közül. Az előzsűri az értékelés során az építészeti kvalitások mellett vizsgálta a munkák társadalmi és szociális kontextusát és a koncepciót is.

A döntősök (köztük a Galya-kilátó tervezői, Kovács Csaba vezető építész és Vass-Eysen Áron építész) a rangos gálaest folyamán látványos prezentáció keretében mutatták be alkotásukat a média képviselőiből álló zsűrinek, akik a nyilvánosság előtt pontoztak, és elmondták a véleményüket az épületről.

A zsűri tagjai

Balogh Ákos Gergely – Mandiner, Böszörményi-Nagy Gergely – Design Terminál, Devich Márton – una Zrt., Földes András – Index, Kántor Viola – HírTV, Keresztury Tibor – litera.hu, Dr. Komáromi Balázs – azdasági Rádió, Molnár Szilvia – DunaTV, Őrfi József – Magyar Nemzet, Sümegi Noémi – Heti Válasz, Szalai Anna – Népszabadság, Száraz István – vs.hu.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott esten egy háromtagú szakmai bírálóbizottság – Bardóczi Sándor tájépítész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Martinkó József építészetkritikus – is értékelte a bemutatott alkotásokat.

Bardóczi Sándor a Galya-kilátóról elmondta, hogy „az egész épület nagyon él abban a környezetben, amibe a tervezői megálmodták” , illetve kiemelte azt az intelligens humort, amely többek között jellemző az alkotás bivakszállásaira: „WC nincs, de Wi-Fi van.” Martinkó József az épületet védő hálót – amely a fényviszonyok, az időjárás, a látószögek változásától függően látványosan módosul – kedvelte a legjobban, míg Dúll Andrea véleménye szerint a bivakszállások kerek ablakai és hobbitlakokra hajazó ajtói nagyon izgalmasak és inspirálók. A látogatót kíváncsivá teszik. Vajon mi lehet odabenn?

A médiazsűri elé kerülő 11 épület és terv közül a MÉD „Épület” kategória győztese szintén a Galya-kilátó lett.  A közönségdíjas terv és épület kiválasztása 2 körös szavazással történt. Az első körben az epiteszforum.hu olvasói választották ki a legjobb 7 épületet és tervet az interneten, amelyen a Galya-kilátó fölényes mennyiségű szavazatot gyűjtött. A 2015-ös a MÉD közönségdíját „Épület” kategóriában a Galya-kilátó nyerte, míg az Urániában összegyűlt közönség személyes szavazatai alapján a „Terv” kategória díját Csaba Zita Zarándokszállása kapta.

A Galya-kilátó

A Péter hegyesén álló kilátó eredetileg 17 méter magas tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdened. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában gyönyörködhetsz.