„Itthon a legjobb”

Itthon a legjobbOrszágos mozgalmat indított a belföldi üdülés népszerűsítésére a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Termék Nonprofit Kft. A széleskörű szakmai összefogással kezdeményezett mozgalom célja, hogy a belföldi utazás megítélése és társadalmi elfogadottsága növekedjen, belföldön utazni értékké és trenddé váljon. A magyar gazdaság fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos, hogy a hazai lakosság többször válasszon belföldi úti célt, az üdülésre rendelkezésre álló szabad jövedelmét itthon költse el. A mozgalom elindítását filmbemutatóval egybekötött nagyszabású sajtótájékoztatón jelentették be június 2-án, Budapesten.

{module 221}

A kampányindító rendezvényen Bánki Erik fővédnök, az Országgyűlés Sport és turizmus bizottságának elnöke a belföldi utazás gazdasági jelentőségét hangsúlyozta, majd Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára beszélt arról, hogy a belföldi üdülés népszerűsítésére irányuló kampányok hogyan illeszkednek a turizmusfejlesztési stratégiába. Ezt követően Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatója a magyar lakosság idei nyári utazási terveiről és az újonnan indult mozgalom egyik kiemelt stratégiai eszközéről, a társaság belföldi lakossági kampányáról tartott előadást. A program további részében Bodrogai Ferenc, a Magyar Termék Nonprofit Kft. alapítója, valamint Kecskeméti Attila, a nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be azt a DVD-t, amely a belföldi utazást népszerűsítő mozgalom másik kiemelt eszközeként az „Itthon a legjobb” c. imázsfilmet is tartalmazza. Dudás Krisztina, az MT Zrt. marketingigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte azt a komoly, széles körű szakmai együttműködéssel megvalósuló munkát, amely a mozgalom elindulásához vezetett. 

A Magyar Turizmus Zrt. legfrissebb kutatása szerint a hazai lakosság körében 2010-hez képest jelentősen, 46%-ról 54%-ra nőtt azon háztartások aránya, ahol a főszezonban utazást terveznek. Az utazást tervezők több mint háromnegyede (77%) tervez belföldi utazást (is), ezen belül csak belföldön a válaszadók közel 64%-a fog utazni. A magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák számának több mint felét már belföldi vendégek adják, ezzel együtt a magyar lakosság évente mintegy 400 milliárd forintot költ külföldi utazásra. A válság hatására az utazási szokásokban bekövetkezett változások eredményeként a közeli desztinációk és a belföldi utazások népszerűsége világszerte nőtt. A nemzeti turisztikai marketingszervezet elérkezettnek látta az időt arra, hogy – fontos küldetésének eleget téve – a szolgáltatók együttműködésével, hosszú előkészítő munka eredményeként elindítsa nagyszabású szemléletformáló belföldi lakossági kampányait. A mozgalom arra hivatott, hogy a belföldi utazást a magyar lakosság körében értékké és trenddé emelje. Számos nemzetközi példa mutatja, hogy a belföldi turizmus élénkítése segíti a gazdaság fejlődését. A turizmusból származó bevételek azonban csak akkor növekedhetnek számottevően, ha a lakosság a belföldi utazásra mint reális alternatívára tekint. A kampányok célja ezért a lakosságot a jelenleginél számottevően több ott-tartózkodással járó hazai utazásra ösztönözni.. A kampány nem pusztán Magyarország izgalmas oldalról való bemutatására törekszik, hanem magát az utazás gondolatát pozicionálja újra, a belföldi utazás megítélésének és társadalmi elfogadottságának növelése érdekében.  

A 2011. évi belföldi marketingkommunikációs tevékenység megalapozása érdekében végzett fókuszcsoportos kutatás során olyan üzeneteket, érveket keresett a Magyar Turizmus Zrt. amelyek középpontba állításával szemléletváltás érhető el a belföldi turizmusban. Ezek felhasználásával a társaság annak érzékeltetésére helyezi kampányaiban a hangsúlyt, hogy a belföldi utak milyen személyes élményeket kínálnak és érzelmileg hogy hatnak a hazai lakosságra. Egy-egy utazás hosszú távon is hatással lehet a közérzetünkre, megváltoztathatja véleményünket, szokásainkat, látásmódunkat, viszonyunkat az élet kisebb-nagyobb dolgaihoz. A kampány ezt láttatja személyes történetekkel, s a pozitív érzelmi kötődést kívánja erősíteni a magyar lakosságban az ország és a belföldi utazások iránt annak érdekében, hogy ez az érzelmi kapocs Magyarország varázslatos vidékeinek megismerésére ösztönözze a hazai utazóközönséget. Erre utal a „Minden élménnyel több leszel.” üzenet is, amely a kampány alapgondolataként alkalmas arra, hogy újabb magyarországi élményszerzésre sarkallja a lakosságot. Az élményalapú stratégiai üzenet minden megjelenés esetében egy konkrét programajánlatra épül, amely nem egy régió, hanem egy turisztikai termék (pl. gasztronómia, wellness, stb.) népszerűsítéséhez kapcsolódik, konkrét okot adva az utazásra. Az üzenetek emocionális jellegét erősíti a korábbi „Itthon otthon van” üzenetet felváltó „Magyarország – Szívedhez legközelebb” szlogen is, amely az MT Zrt. logójának grafikai elemével is jól harmonizál.

A belföldi üdülést népszerűsítő mozgalom kiemelt eszköze a Magyar Termék Nonprofit Kft. által, az MT Zrt. szakmai együttműködésével készített „Itthon a legjobb” c. imázsfilm, amely június 2-án debütált a sajtó és a nagyközönség előtt. A nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi lakossági kampányaihoz szervesen illeszkedő négy és fél perces film szintén az érzelmekre hat: Magyarország gyönyörű tájaira repíti az utazót, felelevenítve, mennyi felfedezésre váró kincset rejt hazánk. A mesés utazás varázsát az aláfestő zene melódiái fokozzák, amelyek Csézy hangján csendülnek fel. A film nemcsak az interneten, közösségi médiában, hanem DVD-n keresztül is terjesztésre kerül 350.000 példányban, hetilapokba történő behúzással, valamint különböző rendezvényeken. A film mellett a DVD-n a kilenc magyarországi turisztikai régió képes és szöveges ismertetője, továbbá konkrét útvonal- és programajánlói is belföldi utazásra ösztönöznek. Az érdeklődők továbbá megtekinthetik a DVD-n a „Válassz Magyart” című filmet, és azt a 12 perces, Novák Péterrel készült interjút, amelyben a művész a hazai termékek választásának jelentőségére hívja fel a figyelmet és a belföldi utazással kapcsolatos gondolatait osztja meg a nézőkkel. A DVD-n ezen kívül Csézy zenei videoklipje és egy nyereményjáték is szerepel.

A nyereményjáték lényege, hogy a filmhez kapcsolódó www.itthonalegjobb.hu honlapon mindenki megoszthatja belföldi utazási élményeit, feltöltheti képeit, filmjeit.

Az MT Zrt. belföldi utazásra invitáló üzeneteit a korábbi marketingeszközök – online felületek, média-megjelenések, közterületi hirdetések, illetve rádióspotok – mellett immár televíziós spotok és különböző belföldi országos programajánló műsorok is közvetítik.

Az „Itthon a legjobb” c. imázsfilm félperces változatát kereskedelmi csatornákon és a közszolgálati médiában ismerheti majd meg a hazai közönség, ezen kívül a televíziónézők immár 9 belföldi turisztikai programajánló műsoron keresztül is kedvet kaphatnak egy magyarországi utazáshoz.

Megújult formában és tartalommal jelenik meg a Magyar Turizmus Zrt. saját turisztikai programajánló  magazinja Élmény itthon címmel. A havonta 80.000 példányban kiadott magazint MOL töltőállomásokon, illetve Tourinform irodákon keresztül terjesztik, továbbá mellékletként behúzzák országos napi, illetve hetilapokba is.

A televíziós programajánló  műsorok mellett, belföldi turisztikai programajánló oldalak jelennek meg rendszeresen különböző nyomtatott médiumokban, továbbá új, rádiós programajánló műsorok is indulnak országos rádiócsatornákon.

A promóciós eszközök széles tárházának alkalmazásával a Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy a fizetőképes magyar lakosság lehető legszélesebb körét megszólítva ösztönözze a belföldi úti célok választását, közvetlenül segítve ezáltal a hazai turisztikai szolgáltatók forgalmának és bevételeinek növelését, közvetve pedig a magyar gazdaság fejlődését.

{module 221}