Budapestről a Parlamentben

Budapestről a ParlamentbenMintegy 300 budapesti turisztikai szakember részvételével sikeresen zárult az Első Budapestinfo Nap 2011, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ (BTSZK) szervezésében megrendezett Budapesti Turisztikai konferencia. A rendezvény elsődleges célja, hogy a fővárosi vezetés turizmus iránti elkötelezettségét egyértelműen jelezze a turisztikai szereplők felé a BTSZK eddigi tevékenységének, valamint a soron következő turisztikai projektek bemutatásán keresztül.

{module 221}

A rendezvény első felében a turizmusirányítás vezető szakemberei tartották meg gondolatébresztő előadásukat.  Csomós Miklós főpolgármester-helyettes  bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés április 24-én hivatalosan is megbízta a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központot a budapesti TDM szervezet megalapításával. 

A konferencián ugyancsak Csomós Miklós főpolgármester-helyettes ünnepélyes keretek között átadta az egy milliomodik Budapest kártyát és egy ajándékcsomagot a 2011. évi Bolyai-díjas dr. Perczel András kutató-vegyész professzornak, aki a Budapest Kártya első tiszteletbeli utazó követeként viszi Budapest  és a 15 éves múltra visszatekintő városkártya hírét a nagyvilágban.

Szatmáry Kristóf államtitkár beszédével köszöntötte, majd a soron következő fejlesztésekbe avatta be az érdeklődő szakmai közönséget.

A Magyar Turizmus Zrt. Budapest stratégiájáról Horváth Gergely vezérigazgató, a főváros közlekedési terveiről  Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, a budapesti turizmus életében meghatározó jelentőségű budapesti TDM szervezet megalakulásáról, annak lépéseiről, a turisztikai marketingszervezet megújulásáról pedig Molnár József, a BTSZK ügyvezetője tartott részletes előadást.

A konferencia egyik fénypontja volt a ’Várkabin’ elnevezésű, új turisztikai attrakciónak a bemutatása, Budai Zoltán, a Budai és Barta Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója által. A 6-8 milliárd forint értékű beruházással Budapest olyan új turisztikai kínálati elemmel gazdagodik, mely Európában is egyedülálló. A jelenleg még Várkabinnak keresztelt panoráma üveggömb egy drótkötélpályán keresztül vándorol a Budai Vár és Pesti rakpart között, s közben a Duna felett áthaladva lélegzetelállító látvány tárul az átlátszó gömbben utazók elé.

A többórás szakmai fórumot dr. Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke nyitotta meg a szakmai összefoglalójával és a szervezet javaslatával. Ezt követően a meghívott politikusok, turizmusirányítás és fővárosi cégek vezetői válaszoltak a szakma által beküldött mintegy 30 különféle kérdésre.  Az egységes budapesti turisztikai koncepció mellett olyan problémák is napirendre kerültek, mint a fővárosi programok, nagyrendezvények pályázati úton történő támogatása, a rendezvényekről időben történő tájékoztatás és promóció, a Városliget Budapest turizmusában betöltött szerepe, az illegális idegenvezetés, a turista buszok  parkolása, a kongresszusi turizmus és a Duna stratégia, a folyó hatékonyabb kihasználása, az IFA kérdése, az egységes fővárosi adó, a közterületek takarítása, a megfelelő idegen nyelvű útbaigazító táblák, valamint a szakmai konzultáció lehetőségei. A válaszadók között fővárosi és nemzeti szinten is képviselte magát a turizmusirányítás, a szakmai fórum aktív résztvevője volt többek között Csomós Miklós főpolgármester helyettes, dr. Pető György, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója, Dr. Nemes Andrea  a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai  főosztályvezetője, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója és Somodi László, a BKV Zrt. igazgatósági tagja.

Molnár József, a BTSZK ügyvezető igazgatója szerint az ELSŐ BUDAPESTINFO NAP  konferencia hagyományteremtő és terveik szerint évente megrendezésre kerül, hiszen a fővárosi turizmus fejlődése és hosszú távú sikere érdekében elengedhetetlen a folyamatos szakmai  párbeszéd, az együttgondolkodás.

{module 221}