A jövő záloga: egészségturizmus

Több mint száz érdeklődő vett részt azon a konferencián, amelyet a Medical Tribune és a Turizmus Trend közösen szervezett, „Illúziók és lehetőségek az egészségturizmusban” címmel a budapesti Hotel Benczúrban.

A jövő záloga: egészségturizmus

A résztvevők és előadók között nemcsak turisztikai szakemberek, hanem az egészségügy vezetői is megtalálhatóak voltak, jellemzően a megnyitó előadást maga Szócska Miklós az egészségügyért felelős államtitkár tartotta.

Rögtön egy meglepő bejelentéssel kezdte, hogy rövidesen központilag felmérik a magyar kórházak eladható egészségügyi kapacitásait és különösen nagy lehetőséget látnak abban, hogy Budapestet a környező országok szívtranszplantációs központjává fejlesztik hasonlóan a bécsi tüdőátültetési centrumhoz.

Ma már működik az Uzsoki utcai korházban a FIFA által is ajánlott sport ortopédiai centrum, amelynek számos világhírű futballista köszönheti gyógyulását.

Az államtitkár szólt a kórházak szolgáltatásai és orvostechnikai felszerelési gondjain kívül arról is, hogy a munkát akadályozza, hogy a gyógyítás az Emberi Erőforrások Minisztériumához, míg az egészségturizmus a nemzetgazdasági tárcához tartozik. Ezt egészítette ki hozzászólásával Horváth Gergely az MT Zrt. vezérigazgató helyettese azzal, hogy az amerikai turisták gyógykezelésének alapja, hogy magyar egészségügyi intézmények nemzetközi szervezetek által akkreditáltak legyenek, mert csak akkor fizet a biztosító.

Az egészségügyi államtitkár szólt arról is, hogy a hazai egészségügy minőségének és a benne dolgozók bérének fejlesztése is elsősorban azt a célt szolgálja, hogy betegbiztonság-központú helyek működjenek. Természetesen a külföldi turisták fogadása nem mehet a hazai betegek ellátásának a rovására, elsősorban a többletkapacitások értékesítése a cél, valamint az egészségturisztikai és külföldi oktatási-szakképzési célú helyek jöhetnek számításba. Sokat segíthet az uniós egészségügyi ellátások összehangolása, az adatbázisok kiépítése, valamint a közös kutatásfejlesztés.

A konferencián egyértelművé vált az is, hogy csak világszínvonalon működő egészségügyi intézményekben, nyelveket beszélő szakszemélyzettel működhet az egészségturizmus.

Dr. Horváth Viktória az NGM turizmusért felelős  államtitkára jelezte, hogy az egészségturizmus beépül a Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióba is.

Szegedi Andrea – aki évekig volt az MT Zrt moszkvai képviselője –, jelenleg az MT Zrt. senior termék managere, felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes odafigyelni a FÁK országok egészségturisztikai keresletére.

Érdekes része volt előadásának, amikor ismertette, hogy a FÁK országaiban az egészségturizmus szanatóriumokban zajlik, nem is értik teljesen a mi gyógyszálloda fogalmunkat. Utazási Irodában foglalják az utak többségét, a kinti egészségturizmussal foglalkozó tour operátoroknak van orvos munkatársuk és elsősorban ezeket az orvosokat kell meggyőzni a magyar gyógyvizek hatékonyságáról. Ha az orosz vendég elégedett, akkor az rendszerint lojális és visszatérő vendéggé válik.

Ezekben az országokban a diabetes szinte népbetegség és az onkológiai kezelésekre is vevők külföldön.

Az egész napos konferencián elhangzott az is, hogy az ötven leglátogatottabb hazai település között 11 gyógyhely található, ebben a sorrendben Hévíz a második, Hajdúszoboszló  a negyedik, Balatonfüred a kilencedik helyen áll. Konkrét cél 3-5 nemzetközi hírű komplex gyógyhely és 8-10 regionális fürdő átfogó fejlesztése.

Az NGM létrehozott egy munkacsoportot a termálvizek balneológiai hatását vizsgáló orvosi bizonyítékon alapuló  kutatási program kidolgozása érdekében. Visszatérve Horváth Gergely felszólalására kiemelte, hogy több egybehangzó kutatás szerint 2022-re a turizmus és az egészségügy együtt lesz a világ vezető gazdasági ágazata, az orvosi turizmus pedig jelenleg a leggyorsabban fejlődő szektora a turizmusnak. Magyarország már most is a vezető desztinációk között szerepel, különösen a gyógyvízre alapozott medicinák és a fogászati turizmus területén, de nagy lehetőség előtt áll a nőgyógyászat és bőrgyógyászati turizmus, valamint a plasztikai sebészet kiajánlása.