Kulturizmus Napja

Kulturizmus Napja néven új hagyomány teremtő szándékkal: négy alternatív városnéző, programszervező vállalkozás Budapesten összefog, hogy közösen még nagyobb hangsúlyt adjon a nyilvánvaló ténynek: az idegenforgalom területén a világ számos országához hasonlóan Magyarországon is egyre komolyabb szerepe van a nem hagyományos városi élményeknek. E gondolat népszerűsítésére létrehozzák a Kulturizmus Napját.

 

{module 221}

A KULTURISTA alapító tagjai a BudapestScenes, a budapestUNDERGUIDE, az ImagineBudapest, és a UniqueBudapest olyan szolgáltató cégek, amelyek az egyediséget kereső, az átlagostól – valamely szempontból – eltérő igényekkel rendelkező, kulturális, szociális vagy turisztikai élményre vágyó csoportok és egyének (külföldi és magyar) számára kínálnak főleg városi terepen életre hívott programokat – elsősorban városi séták formájában.

Bemutatkozó eseményük – május 5 -, a KULTURIZMUS Napja, amelynek szakmai együttműködő partnereként, a Magyar Turizmus ZRT. képviseletében Fekete Magdolna is megtisztel jelenlétével, valamint Winkler Nóra az Artmagazin Stratégiai igazgatója.

Mi a közös bennük? Fontosnak tartják a kreativitást, a szolgáltatás magas minőségének biztosítását, a rugalmasságot, a megújulni tudást és az értékek megőrzését. Városfelfedező programjaik összetettségükben, szellemességükben, a bennük tükröződő professzionalitásban és eredetiségükben is méltó versenytársai a hagyományosnak mondott városnéző programoknak.

Céljuk új igények megteremtése és kielégítése a városfelfedezések területén és a turizmus valamint a kultúra izgalmas összekapcsolásával új irányvonalak és szabadidős programok létrehozása. Összefogásukkal szeretnék elősegíteni piaci jelenlétüket, mint ’alternatív turisztikai szolgáltatók’ mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében. Közös erővel lépnek fel, hogy az ’alternatív’ szó köztudatban a minőség és egyediség szinonimája legyen, ha városfelfedezésről van szó. Remélik, együtt még többet tehetnek Budapest hírnevének öregbítéséért a nemzetközi látogatók szemében és segíthetnek az itt élőknek felfedezni micsoda kincs a város, amelyben élnek.

A BudapestScenes városnéző programjai 4 témakört mutatnak be:
1. Légóromantika – bunkertúra a Csepel Művek területén: Budapest 1944-es bombázása és hidegháborús légoltalmi világa.

2. A budai Várnegyed: a Várhegy középkori világa és az elmúlt 800 év háborúi, legendái.

3. Hidak városa: a Duna, a Margit-sziget, ill. Budapest hídjai mögött rejtőző történetek.

4. A Kőbányai Pincerendszer: a főváros alatt húzódó 30 km-es egykori mészkőbánya titkai.

A programok magyar és angol nyelveken kerülnek kiajánlásra, hosszuk 2-3,5 óra között változik. A városnézések szerves része a szemléltető anyagok használata: számos képpel, ill. idézettel fűszerezik meg az elmondottakat és emellett a programokon saját készítésű videó anyagaikat is be tudják mutatni – elsősorban interjúkat az adott területek kiváló ismerőivel. Emellett a programokon igény esetén különböző, a nagyközönség által nem látogatható helyek megtekintése is megoldható.Városnézéseik mellett igyekeznek Budapestet virtuálisan is közelebb hozni a lakosokhoz: a főváros szemünk elől elzárt területeit cikkek, kép- és videó riportok segítségével mutatják be.

A budapestUNDERGUIDE 2005-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hazánkba látogató külföldieknek lehetővé tegye, hogy úgy fedezzék fel a várost és a vidéket, mintha csak egy barátjukat látogatták volna meg. Programjaikat egytől egyig vendégeik érdeklődéséhez igazítják, személyre szabják, de egy elem mindig közös marad: a valódi helyi életbe vezetik be utazókat, hogy ne csak megnézzék, de meg is szeressék a várost személyes élményeken és új ismeretségeken keresztül. Hazai vendégeik elsősorban meglepetés és élmény programokat, illetve városi sétákat keresnek náluk és nagy örömmel segítenek Budapestet az itt élőknek is újra felfedezni. A felelősségteljes utazás elkötelezett hívei. Városfelfedező programjaik mellett egyedi csapatépítő tréningekkel és vállalati felelősségvállalási / CSR projektekkel foglalkoznak.

ImagineBudapest
Mindenkinek vannak titkai. Még Budapestnek is. A házak falai, az utcák kövei, a templomok tornyai, az udvarok fái régi titkokat őriznek. Alternatív városnéző sétáikon a titkok tudójává válhat mindenki: megismerheti a város izgalmas történetét, megbújó szépségeit, hajdani lakóinak sorsát. Indulhatunk?

Az ImagineBudapest azért jött létre, hogy Budapest sokat látott, ám mégis rejtőzködő szépségeit, elfelejtett történeteit, valaha volt lakóit, sorsukat, szokásaikat felkutassa, és egy-egy izgalmas téma köré felfűzve másfél-kétórás gyalogos sétán bemutassa.A séták egyrészről várostörténeti, olykor könnyed művészettörténeti ismeretanyagot tartalmaznak, ám ezeknél sokkal fontosabb elemük a mindenkori ember.

Sétáink összeállításakor lehetőleg azokat a korabeli forrásokat használják fel, amelyek első kézből adnak információt a városlakókról. Újságokat, naplórészleteket, visszaemlékezéseket dolgoznak fel, függetlenül attól, hogy íróik, szereplőik híresek voltak-e vagy sem. Így kerül be mindenki a város történetébe – sokszor talán olyanok is, akiket már senki sem emleget.

Persze a séták nem csak fejben, hanem a valóságos térben zajlanak, így az útvonalak, témák kiválasztásakor a fő szempont az, hogy amit megmutatnak, érdekes, izgalmas, váratlan legyen. Eldugott zöld kerteket néznek meg a belvárosban, ütött-kopott homlokzatokat fürkésznek, vendégségbe mennek egy igazi mágnáshoz, vagy belekóstolnak a harmincas évek luxusába.

UniqueBudapest
Esterházy Péter, mai magyar író szerint: „Nem mindig az a város, amit a bédekkerek hirdetnek”.Budapest nem csak a „Kelet Párizsa”, sugárútjaival, történelmi levegőt árasztó bérházaival, múzeumaival, nagytükrös kávéházaival, hanem valami más, valami, ami ezeknél talán érdekesebb: apró zugok, festői terek, elhagyatott átjárók, csodálatos arisztokrata paloták és villák, rejtett szépségek, lepattantságában is szívbemarkolóan szép zsidó emlékek, trendi szórakozóhelyek városa.

A művészetek, a kultúra, a hedonizmus, az élni vágyás helye. Titkok, fények, elvágyódások, magánvilágok, valaha volt ragyogás lenyomata. A város legendáit csak az itt élők ismerik

A UniqueBudapest hiteles, fiatal, lelkes, szakértőkből álló csapata ezt a másik, a mindennapok Budapestjét mutatja be Önnek.

{module 221}