Megnyitott a Budapesti Karácsonyi Vásár

14. BUDAPESTI KARÁCSONYI VÁSÁRA kézműves kiállítás és vásár, valamint a gasztronómiai kalandozások mellett idén igazi újításokkal készül a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. a 14. Budapesti Karácsonyi Vásárra. 2012. november 16-tól két színpadon is szórakoztatják a látogatókat, de ritka látványosság készült a Gerbeaud-házra is. Varázskert, adománygyűjtés, közös éneklés, találkozás az igazi finn Mikulással és további izgalmas programokkal várják vendégeiket a Vörösmarty téren, a főváros leghosszabb téli eseménysorozatán.

{module 221}

Az első Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren 1999-ben került megrendezésre a Budapesti Turisztikai Hivatal szervezésében. Az Európai városok karácsonyi vásárainak mintájára megálmodott rendezvény egyszerű kirakodó vásárként indult útjára, s az eltelt tizenhárom esztendő alatt Európa egyik legnépszerűbb ünnepi rendezvényévé, a budapesti adventi időszak kihagyhatatlan eseménysorozatává nőtte ki magát. Bátran állíthatjuk, hogy ez a különleges hangulatú, egyedálló karácsonyi forgatag az évek alatt az itt élők és a világ minden tájáról érkezett látogatók szívébe zárta magát, s Budapest büszkeségévé vált.

Az Európa-szerte hagyományossá vált karácsonyi vásárok, rendezvények (Bécs, Nürnberg, Salzburg) mintájára létrehozott Budapesti Karácsonyi Vásárral olyan hiánypótló kínálati elem valósult meg, amely önálló turisztikai vonzerővel és nemzetközi hírnévvel bír. A tudatos termékfejlesztés eredményeképpen napjainkra a program az említett évtizedes, sőt néhol évszázados hagyománnyal bíró külföldi karácsonyi eseményekkel összehasonlítva, az egyre erősödő versenyben is előkelő helyet foglal el. (1. hely Sunday Times Európa 6 legjobb karácsonyi vására között, de szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, vagy az Expedia, a Times, a Daily Telegraph toplistáján is).

A vásár egyik legnagyobb vonzereje a gasztronómia. A sétálás alatti csipegetést lehetővé tevő vásári finomságok mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő  fogások is megkóstolhatóak, mint például halételek, töltött káposzta, libamáj, de töretlen a népszerűsége a különleges, világszerte ismert édességnek, a kürtős kalácsnak is.
A kifejezetten erre az alkalomra tervezett karácsonyi bögréket, idén, három mintával és két színben vásárolhatják meg az érdeklődők. Mind a hat típust megtalálhatjuk az összes forró italt kínáló pavilonnál. A vásárlás nem kötelező, de a bögre nem visszaváltható. 

Újdonság, hogy idén 2 színpadon is szórakoztatják a közönséget, ahol naponta 17-20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca- és világzenészek, táncház, valamint hétvégenként délelőtt bábszínház lesznek műsoron.

A kulturális sokszínűség kommunikálása azonban nem áll meg a helyi programoknál, mert a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszolgálatán a Budapesti Tavaszi Fesztiválra és egyéb kulturális programokra kínálnak jegyeket, a kultúrát így ajándékba is adhatjuk.

Egy ritka látványossággal is készültek. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt eseményeként megrendezett, nagy sikerű Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny közönségdíjasai, a Műcsarnok után most a Gerbeaud-ház 1000 négyzetméteres homlokzatára tervezett „épületmozgató” animációkkal kápráztatják el a közönséget. A három  nyertes részére megbízást ajánlottak föl, melynek keretében egy-egy 3 perces, karácsonyi témájú animációt készítenek a Budapesti Karácsonyi Vásár közönségének, melyeket  a tulajdonos jóvoltából november 30-tól december 23-ig naponta 17, 18, 19 és 20 órakor mutatnak be a Gerbeaud-házon.

A világhírű, Európa legjobb karácsonyi vására címét is elnyert, a főváros leghosszabb, turisztikai holtszezont fellendítő rendezvényére közel 600.000 ember kíváncsi évente. A tapasztalatok alapján egyre több a visszajáró vendég, s nemcsak a budapestiek, vagy a vidéki településekről érkezők rendszeres látogatói az eseménysorozat kínálta változatos programoknak, de Európa számos más országából jönnek évről évre olyan vendégek, akik korábban már jártak a Vörösmarty téri vásárban, s a feledhetetlen élmények újra és újra a fővárosba vonzzák őket.

{module 221}