Megrohanták a turisták Nyíregyházát

Több mint 26 százalékkal bővült az idegenforgalom Nyíregyházán az idén, amelynek üdülőközpontját, Sóstógyógyfürdőt gyógyhellyé nyilvánították – közölte a város polgármestere.

Nyíregyháza

Három év alatt turisztikailag Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa lett az ifabevétele ebben az évben több mint 50%-kal nőtt.

A fejlődés nem véletlen, mert a 2010-es választások előtt Kovács Ferenc polgármester jelölt programjának kiemelt pontja volt a turizmus fejlesztése. Abból indult ki, hogy Nyíregyháza számára a meglévő ipari kapacitások kihasználása és növelése mellett a turizmus fejlesztése az egyik kitörési pont.

Az előzetes adatok szerint szeptember végéig 121 605 vendégéjszakát töltöttek el a turisták a Szabolcs-Szatmár-Bereg-i megyeszékhelyen, és ez a tavalyihoz képest 26,6 százalékos emelkedés – mondta Kovács Ferenc polgármester.

Hozzátette, hogy a külföldi vendégek 35 százalékkal, a belföldiek 23 százalékkal többen fordultak meg Nyíregyházán, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A legnagyobb arányban a lengyel turisták száma nőtt a nyírségi nagyvárosban, 2012-höz képest megduplázódott. Rajtuk kívül a legtöbb vendég Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából érkezett, jelentős számban fordultak meg német turisták és üzletemberek is a nyíregyházi szálláshelyeken.

A fejlődés növekedésében az is szerepet játszott, hogy a megye három országgal határos és az ezekben lévő testvérvárosokkal való kapcsolat kihasználása is lényeges eleme volt a sikernek.

Természetesen van még mit tenni a siker érdekében, fejleszteni kell az infrastruktúrát, jövőre egy 2,1 milliárdos beruházás valósul meg, melynek során újabb fürdő és állatparki fejlesztés vár ránk, de növelni kívánjuk a parkolók és sétányok számát is – mondja a polgármester. Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő gyógyhellyé nyilvánítása további jelentős idegenforgalom-növekedést hozhat a szabolcsi megyeszékhelynek. Az üdülőhely az ország 16. gyógyhelye lett az idén, gyógyvize a bőr-, nőgyógyászati- és reumatikus betegségek eredményes kezelését segíti.

MTI