Hosszasan élvezkedünk idén szilveszterkor

Fogyóban vannak a szilveszteri programokkal készülő szálláshelyek a Szallas.hu friss statisztikái szerint. Az ünnepek idején a belföldi utazók valamilyen fürdővárost, míg a külföldiek jellemzően Budapestet látogatják meg, az átlagos napi költés 5-27 ezer forint között mozog. A legnépszerűbb extra egyébként a szilveszteri vacsora, és minden harmadik vendég csak január hatodikával áll ismét munkába.

Új évi szállások

Sietniük kell mindazoknak, akik az ünnepeket egy kellemes kikapcsolódást biztosító szálláshelyen kívánják eltölteni. A Szallas.hu friss adatai szerint ugyanis a karácsonyi és szilveszteri időszakra már október elején megindult a foglalás, a két ünnep között pedig már szinte lehetetlen lesz programokat is kínáló szálláshelyet találni szilveszterre. A külföldiek körében egyébként egyértelműen a bulikkal telített Budapest a legnépszerűbb, ők a fővárosban jellemzően 4-5 napot töltenek el szilveszterkor. „A belföldi utazók – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is a fürdővárosokat keresik fel, a tíz leggyakrabban választott utazási célpont közül 7 tartozik ebbe a kategóriába” – mondta Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. 

Ide utazunk szilveszterkor

A toplistát Budapest nyitja, majd az Év Turisztikai Településének választott Hajdúszoboszló, Eger, Sopron és Gyula követi. Zalakaros, Sárvár, Hévíz és Miskolctapolca évek óta szintén ott van a top tízben, míg új belépőként Egerszalók szerepel a 10. helyen. A szállásfoglalók körében szilveszterkor a legkedveltebb szolgáltatás az ünnepi vacsora, ugyanakkor a szálláshelyek többsége extra csomagajánlattal is készül, ezek kategória függvényében nagy szórást mutatnak. „A baráti társaságoknál nagyon népszerű vendégházak, apartmanok esetében ez jellemzően valamilyen kisebb ajándékot, például welcome drinket jelent. A szállodáknál a szilveszteri éjszakához már komoly, akár sztárfellépőt is felvonultató program dukál, de olyan hotel is akad, mely ezen felül még gyógynövényes párnával is kedveskedik az év utolsó napját náluk töltő vendégnek” – mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, idén megduplázódott a karácsonyi ajándékként vásárolható csomagajánlatok eladása is, jellemzően 45 ezer forint értékű meglepetésüdülés kerül majd a fa alá.

Ezek lesznek a legforgalmasabb napok

Az óévet legolcsóbban motelben lehet búcsúztatni, ahol az 1 napra jutó átlagos foglalási érték 5000 forint, míg a már említett extra programokkal készülő szállodáknál 27 ezerhez közelít. Tavalyhoz képest egyébként mintegy 10 százalékkal, 21 300 forintra nőtt a SZÉP-kártyával fizetett szállásfoglalások átlagértéke, s úgy tűnik, hogy idén sokan meg is hosszabbítják a szilveszter utáni pihenést. „2014-ben az újév napja a munkahét közepére, szerdára esik. Az eddigi adatok alapján viszonylag sokan döntöttek úgy, hogy elnyújtják a pihenőt, a szilveszteri foglalások közel harmada ugyanis a január 2-ai és 3-ai időpontot is magába foglalja” – mondta Varga Zoltán.

A Szallas.hu képviselője hozzátette, hogy a pihenni utazók miatt jelenleg december 26. és a december 31. látszik nagyon forgalmas napnak a közlekedésben, míg visszafelé január 1-jén és 2-án számíthatunk több autósra. 2014-ben egyébként 5 hosszú hétvége lesz, ami a Szallas.hu tapasztalatai alapján nagyon kedvezően hat a belföldi turisztikai piacra, mely a becslések szerint idén mintegy 6 százalékkal bővült.

Top 10 belföldi utazási célpont az ünnepek idején

(Zárójelben a 2012-es helyezések)

  1. Budapest (3.)
  2. Hajdúszoboszló (1.)
  3. Eger (2.)
  4. Sopron (7.)
  5. Gyula (4.)
  6. Zalakaros (6.)
  7. Sárvár (8.)
  8. Hévíz (5.)
  9. Miskolctapolca (9.)
  10. Egerszalók (-)

(szállás.hu)