Nem a meglepetésre utaznak

Összefogott 22 utazási iroda és egy charter-légitársaság, hogy még a nyaralás előtt nyomós érvekkel ráébressze az utazóközönséget, miért is biztonságos megoldás profikkal utazni.

{module 221}

A magyar turisztikai ágazatban mindeddig példátlan, egyúttal példaértékű összefogás lényege, hogy az utazni készülőket felvilágosítsák a saját szervezésű, online foglalású utak rizikóiról. A Felszállás! címen és azonos nevű honlapon beharangozott, egy hónapos kampány szemléletformáló céllal lett életre híva, nem titkoltan a Németországban már évek óta eredményesen működő hasonló akció nyomán.

A kampány egyik legnagyobb anyagi támogatója a Travel Service, amely a magyar charter piac 80 százalékát fedi le. Mint Farkas Attila, a légitársaság igazgatója hangsúlyozta: az utaztatók között dúló véres árversenyben nagyon komoly dolog egy ilyen összefogás, amihez cége is – bár utazásszervezéssel nem foglalkozik – csatlakozott, mivel érdekük, hogy minél többen válasszák a biztonságos, szervezett utazásokat.

– A Malév nyomán előretörő fapadosok látszólag olcsó árain belelkesült utazók közül már sokan megégették magukat a saját szervezésű utazással, amikor szembesültek a nem kalkulált illetékekkel, csomag- és egyéb felárakkal, a szálláshelytől távol eső repülőtérről szükséges transzfer árával, valamint azzal, hogy az interneten szép fotókkal reklámozott hotel vagy apartman a valóságban nem olyan nívójú, mint amilyenre számítottak – tette hozzá Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

Az utazási irodák összefogásának előzménye tagadhatatlanul a magyar piacra hihetetlen akciókkal rárepülő fapadosok özöne volt. Mint az IBUSZ-os szakember rámutatott, most először a konkurens utaztatók is szükségesnek érezték az együttműködést a potenciális utazókat elárasztó félinformációk miatt. A hét pontba szedett felvilágosító kampány lényegében válasz egy új kihívásra, amikor a szervezett utazás előnyeiről akarják meggyőzni az ügyfeleiket az irodák. Azokat nem kell, akik már megtapasztalták a saját szervezésű nyaralás kockázatait, azokat meg nem lehet, akik nem szeretik a kötöttségeket, és kellő helyismerettel és nyelvtudással rendelkeznek.

Kétségtelen, hogy a nagybani vásárlónak számító irodáknál jobb ajánlatot sem a szállásadóknál, sem a légitársaságoknál nem tudnak kicsikarni az egyéni utasok. Ugyancsak helyzeti előnyben vannak és teljes körű szolgáltatásban részesülnek a charterjárattal utazók – érvel a Travel Service igazgatója, mondván, gépeiken magyar nyelvű személyzet, Magyarországon forgalmazott orvosságok és meleg étkezés is van. A chartereken nem kell külön fizetni a feladott poggyászért, a járatok a nyaralóhelyhez legközelebbi repülőtéren szállnak le.

E mellett olyan helyzetekben is rugalmasak, amelyekben más nem, volt példa már arra is, hogy a külföldi szállodában felejtett útlevélért visszasiető utast megvárták, mert be tudták hozni azt a 15-20 perces késést, ami a malőr miatt volt. Erre sem egy menetrend szerinti, sem egy fapados légitársaság nem hajlandó, az egyéni utazókat szállító utóbbi esetében a járattörlés előfordul, ami egy charterjárat esetében nem.

A meglepetések ellen, a biztonságos utazásért kampányoló, vagyis azt ígérő utazásszervezők mellett mindazonáltal a legnyomósabb érv a jogbiztonság: az utas, aki magyar céggel áll szerződésben, kártérítési igényére vagy bármilyen helyszíni problémájára is gördülékenyen talál megoldást. Emellett az utazási irodák kötelező biztosítása és a jogszabályi előírások miatt az előre nem látott események esetén az utasok visszakapják pénzüket vagy annak nagy részét, és nem maradnak külföldön, ha az iroda bajba kerül, mert a biztosító hazaszállíttatja őket. Ez a számonkérhetőség és a jogbiztonság, ami a szervezett utazás mellett szóló egyik legerősebb érv.

Az árérzékeny magyar piacon azonban az árakkal is érvelni kell, amire a kampányoló irodák – amelyek egyébként a hazai piac meghatározó szereplői – azt mondják, összességében olcsóbban szolgáltatnak, mint amennyibe egy sorozatos váratlan kiadásoktól felduzzadt egyéni utazás kerül. A szemléletformáló információs kampány hatását lemérni nem igazán lehet majd, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben sokan nem terveznek nyaralást, főleg nem külföldit, vagyis az utasok száma az idén várhatóan nem fog megugrani.

Az viszont mindenképpen eredmény lesz, ha a külföldre utazók közül többen mennek majd biztosra valamelyik kiutaztató irodával. Az összefogást kezdeményező Magyar Utazási Irodák és Utazásközvetítők Szövetsége mindenesetre jövőre is megismételné.

/Sándor Tünde, Népszabadság/

{module 221}