SZÉP álmok

SZÉP álmokA kisebb szálláshelyek is elkezdtek gondolkodni azon, miként tudnának megfelelni az üdülési csekket váltó SZÉP-kártya állította követelményeknek, a pos-terminálok tesztje jelenleg is zajlik − mondta Szabó István, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke.

{module 221}

A kártya bevezetésétől első körben azt lehetett várni, hogy a nagyobb szállodák tudják majd jól kihasználni. Számukra adott az infrastruktúra, a hotelek ráadásul szélesebb körű szolgáltatásaikkal eleve nagyobb forgalomra számíthatnak. Szabó szerint jelenleg kétféle terminál létezik, az egyik bármely bank kártyáját elfogadja, ehhez azonban legalább havi kétmillió forintos forgalomra van szükség. A kisebb szállások lehetőségeit ez − főleg télen − meghaladja, számukra az a berendezés lehet megfelelő, amely csak az OTP kártyáját fogadja el. Ebben az esetben nincs bevételi limit, a bérleti díj pedig havi ezer forint. 

A szállásadók is élhetnek az egyéb szolgáltatások nyújtotta lehetőséggel, amennyiben éttermekkel, fürdőkkel és egyéb egységekkel szerződnek − tette hozzá az elnök. Ilyen konstrukcióban az alternatív megoldások közvetített szolgáltatásnak minősülnek. Terminálra sem feltétlenül van szükség, ha a szálláshely rendelkezik internet-hozzáféréssel. A kártyát forgalmazó bankokkal − jelenleg az OTP van a színen, az egyetlen további érdeklődő MKB néhány hét múlva léphet piacra − ingyen szerződhetnek a szállásadók. A szállás honlapjáról a turisták így egy azonnali fizetést lehetővé tevő oldalra juthatnak. A 32 ezer magánszállás és 7 ezer falusi vendéglátó közül becslések szerint azonban ötezernek nincs internetkapcsolata. 

A SZÉP-kártya az átalakított cafeteria-rendszer első eleme – mondta Szatmáry Kristóf – a Napi Gazdaságnak, az NGM belgazdaságért felelős államtitkára az első kártyát bemutató sajtótájékoztatón. A tárca a teljes rendszert átdolgozná, ennek eredménye ősszel kerül a parlament elé. Kovács Antal, a kibocsátó OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese szerint mintegy ötszáz elfogadóhely jelezte csatlakozását az OTP partneri hálózatához, év végére pedig nyolcezerre emelkedhet az elfogadóhelyek száma. A minisztérium eddigi adatai alapján mintegy százezer munkavállaló igényelne SZÉP-kártyát.

{module 221}