Tanácskoztak az idegenvezetők

Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ)

Január 28-án a Hotel Visegrád konferencia termében és a Sirály étteremben tartotta éves közgyűlését a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ).

Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ)

A nagy érdeklődéssel kísért közgyűlésen közel 100 idegenvezető és számos vendég vett részt. Képviseltette magát többek között a Magyar Turizmus Zrt, a BRFK és a Főpolgármesteri Hivatal valamint a BKIK és MKIK is, valamint a szaksajtó képviselői közül többen is részt vettek a jó hangulatú közgyűlésen.

Bálint Zoltán előadásában kiemelte, hogy több támogatást kellene kapni az idegenforgalommal foglalkozó szervezeteknek, különös tekintettel az idegenforgalom nemzetgazdasági szerepére.

Emellett felvetett évek, sőt évtizedek óta fennálló problémákat, ezek között azt, hogy a jogosulatlan idegenvezetés megszüntetésére vagy kiszűrésére nincs megfelelő jogszabályi háttér a készülő turizmus törvényben és annak kiegészítő rendelkezéseiben. Az ellenőrzést a rendőrség bevonásával kellene végrehajtani, és az európai gyakorlatnak megfelelően célszerű lenne 4.000,- Eurónak megfelelő büntetést kiszabni a jogosulatlanul tevékenykedő személyekre. A külföldi csoportokat kísérő csoportvezetők magyarországi munkavégzése esetén a bejelentési kötelezettség elmulasztását szankcionálni kellene.

A Parlament látogatása fontos célpontja a turista csoportoknak, ami a korábbi szabályok szerint zökkenőmentes volt. A 2012.januárjában bevezetett új rendszer azonban nehézségeket támaszt. Hiába javasolták a módosítást a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségével együtt, javaslataikat nem fogadták meg.

Feltétlenül szükség lenne a turizmus szempontjából a Malév megszűnése után egy magyar légitársaság megalapítására.

A fővárosi közlekedés megszervezésének rendje az elkezdett, vagy tervezett átépítések következtében nem szolgálja az idegenforgalom érdekét, mint például

  • a repülőtéri parkolás módja
  • a hajókikötők jelenlegi helyének áthelyezése vagy megszüntetése,
  • az Erzsébet tér és a belváros átépítése
  • a Március 15 téren a buszparkolók megszűntetése és átépítése
  • a Parlamentnél a Kossuth tér tervezett átépítése
  • a Szent István Bazilikánál a parkolás lehetetlensége.

Nagy probléma tovább az idegenvezetők számára, hogy egyre több utazási iroda az elvégzett munka után nem fizeti ki a munkadíjat, sok esetben hónapok, sőt évek múlva sem.

Szükség lenne az egész országban a múzeumi belépőket az idegenvezetők számára ingyenesen biztosítani.

Gondot jelent az is, hogy régóta javasolt és a MUISZ által is támogatott minimum tarifát az idegenvezetésre vonatkozóan nem lehet megállapítani, mivel ez a Gazdasági Versenyhivatal szerint törvénybe ütköző.

A továbbiakban Bálint Zoltán beszámolt a szövetség 2012. évi rendezvényeiről, valamint a 2013. évi tervekről.

Antalóczi Györgyné adószakértő  és könyvvizsgáló beszámolt a MISZ 2012. évi gazdálkodásáról, a szövetség 2013. évi pénzügyi tervéről, amely szerint a 2013-ban nem változik a MISZ tagdíj, valamint részletes beszámolót tartott az új adótörvényről.