Tegnap – Ma(ReSZ) – holnap

20 évvel ezelőtt ilyenkor, 1992. júniusában Ihrig Péter, a Compexpo Kft. ügyvezető igazgatója 14 rendezvényszervező cég vezetőjét hívta össze az Andrássy úti Ballantines Klub-ba, hogy az előzetes egyeztetéseket követően életre hívják a hazai rendezvényszervezők szakmai szövetségét, a MaReSz-t.

{module 221}

Az elmúlt évek alatt számos elnökség dolgozott azon, hogy hazánkban minél jobbak legyenek a rendezvényszervezés feltételei, minél több rendezvény valósulhasson meg, még kiválóbb szakemberek dolgozzanak ezen a területen. A MaReSz támogat minden olyan üzleti, állami és civil kezdeményezést, amelynek célja, hogy Magyarország rendezvénybarát ország legyen, s minden fórumon törekszik arra, hogy elősegítse a rendezvényszervezést támogató gazdasági és pénzügyi környezet kialakítását.

Ihrig Péter elnöksége alatt (1992-1996) született meg többek között a Rendezvényipari Kerekasztal találkozó és Rendezvények Rendezvénye, mely Köves Tamás (1996-2002) idejében is nagy sikerrel folytatódott. Emellett hatékony lobbitevékenységet folytatott a Szövetség többek között az OEB-nél, a Turizmus törvény kapcsán, és a rendezvényszervező képzés területén is. Hencsey Gusztáv (2002-2006) elnöksége alatt diplomázott az első rendezvényszervező szakos évfolyam, megalakultak a MaReSz tagozatai és kilépett a nemzetközi színtérre is, az EFAPCO-hoz történő csatlakozással. Szalma Béla elnök (2008-2010) idejében már szakmai bizottságok is létrejöttek a Szövetségen belül, és ekkor kerül először megrendezésre a nagy sikerű MaReSz-Nap is.

2010 óta Ganczer Gábor a MaReSz elnöke, aki beszámolójában elmondta, hogy az elmúlt két évben számos szakmai kérdésben kikérték a Szövetség véleményét, így többek között részt vett a zenés-táncos törvények biztonságossá tételét szabályozó rendelet megalkotásában, de véleményezte a Turizmus törvény tervezetét és a most is formálódó Budapest Turizmus Stratégia anyagát is. A MaReSz rendszeres kapcsolatban áll a társszakmai szövetségekkel, s igyekszik minél több alkalommal együttműködni velük. A Budapesti Kommunikációs Főiskolával jelenleg is egyeztető megbeszélések zajlanak, melynek várható eredményeként hamarosan Bakró-Nagy Hédi (Ragazzart Kft.) oktatóként közreműködik a kreatív event menedzsment képzés megvalósulásában.

Ganczer Gábor elnökségének ideje alatt továbbá kiegészült a MaReSz neve: immár Magyarországi Rendezvényszervezők –és szolgáltatók Szövetsége néven folytatják a munkát, s ehhez kapcsolódóan létrejött egy új MaReSz-díj, melyet évente az „Év Rendezvényszolgáltatója” kap meg.

A két éves mandátum lejártával 2012. június 12-én az ÖbölHáz Rendezvényközpontban Tisztújító Közgyűlés keretében választották meg az új elnökség tagjait. A közgyűlésen a leköszönő elnökség áttekintette az elmúlt esztendők munkáját, majd megválasztásra kerültek az új tagok.

A MaReSz elnökének a tagság egyhangú döntése alapján ismét Ganczer Gábort szavazták meg. A szövetség első elnöke Benyhe Ildikó (CongressLine Rendezvényszervező Kft.), második alelnöke Harmati Péter (Eger-Park Hotel) lett. Elnökségi tagok: Bacsi Kriszta (Danubius Hotels Group), Bakró-Nagy Hédi (Ragazzart Kft.), Semsei Rudolf (Budapest Party Service Kft.) és Rókusfalvy Gábor (Roxer Event & More Kft.).

A Tisztújító Közgyűlést követően a tagok és a rendezvényszervező szakma közösen ünnepelte meg a Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetségének 20. születésnapját. Az est folyamán egy hangulatos videó segítségével felelevenedtek az elmúlt évek legfőbb eseményei, eredményei, átadásra kerültek a MaReSz-díjak és a „Rendezvények 20 év múlva” című pályázat eredményhirdetésére is sor került. A legjobb csapatépítő szálloda díját a Hotel Benczúr Superior kapta.

{module 221}