Ász lett a triász

A két esztendeje egyszer már győztes kreációt alkotó Csuta Zsolt csákvári cukrászmester munkája, a triász fantázianevű különlegesség érdemelte ki az Év fagylaltja 2012 címet. Magyarország tortájáról várhatóan július közepén születik döntés, hétfőn a végső győzelemre legesélyesebb öt édességet választotta ki a zsűri Soltvadkerten.

 

{module 221}

A város Szent Korona Cukrászdája adott otthont az Év fagylaltja 2012 országos versenyre érkező fagylaltok és a Magyarország tortája 2012 pályázatra készített torták első bemutatójának. Az eredményekről szólva Selmeczi László, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője a helyszínen elmondta: az idei esztendő fagylaltkülönlegességét a csákvári Csuta Cukrászda tulajdonosa, a két esztendeje ezen a megmérettetésen már győzelmet szerző Csuta Zsolt készítette. Ezúttal a triász fantázianevű, csokoládés-meggyöntetes mandulafagylalttal érdemelte ki az első díjat és a jeles szakemberekből álló zsűri elismerését.

A Magyarország tortája pályázatra beérkezett különlegességekből öt alkotás jutott a döntőbe. Ezek közül várhatóan július közepén választják ki az augusztus 20-i ünnepség fényét is emelni hivatott nyertest.

Az öt esélyes közül idén az almás kreációk dominálnak: ebből kettő is akad a top 5-ben – fogalmazott Selmeczi László, aki a döntős „mezőny” résztvevői között említette a veszprémi Kokó Cukrászda szabolcsi almás máktortáját, a Bükfürdői Villa Rosato őrségi sütőtökös almatortáját, a veresegyházi Gombai Cukrászda mézes-bazsalikomos málnatortáját, a 2011-ben dobogós helyen végzett tatabányai Stop Cukrászda császárkörtetortáját és a nemzeti trikolor tortát, amely a budapesti Major Cukrászda büszkesége.

A verseny részleteiről és kulisszatitkairól szólva Pataki János, a cukrász ipartestület elnöke kifejtette: az idei 64 fagylaltcsoda 32 cukrász nevéhez fűződik, míg tortát mintegy 40-en készítettek. A tapasztalatokról elmondható, hogy a fagylaltok és a torták egy részére is jellemző volt a túldíszítettség, miközben az ítészek a gasztronómiai élmény és a látvány összhangját, a kiváló minőségű, nemcsak díszes, de fogyasztható alkotásokat díjazták – fogalmazott az elnök.

Pataki János jelezte: a verseny fődíja nem jár pénzjutalommal, ám a legjobbak számára a hírverés komoly nyereménnyel ér fel. A tavaly fagylaltjával első helyen végzett cukrász például 2011-ben e kategóriában megháromszorozta forgalmát. Mindemellett a szervezők nem csupán az egyén, de a szakma honi képviselőit tömörítő közösség szintjén is fontosnak tartják a magyar kézműves cukrászat nimbuszának megerősítését – tette hozzá.

MTI

{module 221}