Utazás kattintásra

A nyaralásokról visszatérve egyre többen számolnak be az internetes utazási irodákkal kapcsolatban szerzett kellemes élményekről; egyszerű, gyors, praktikus, akár az otthoni fotelből elintézhetünk mindent. Az utazásszervezési piac egyértelműen átalakulóban van, de vajon felválthatják az online szolgáltatások a hagyományos irodákat?

Online utazási irodák

Az internetes felületen keresztül lebonyolított szállás- vagy repjegyfoglalás ma már sokak számára egyszerű  rutinná vált. A szolgáltatást bárki könnyen igénybe veheti, hiszen az weblapokat úgy alakítják ki, hogy a lehető legegyszerűbb legyen megtalálni és lekötni a személyes elvárásoknak leginkább megfelelő utazást. Az internetes szervezés és foglalás épp a web-es felület rugalmassága és állandó hozzáférhetősége miatt sokkal jobban igazodik napjaink életritmusához, mint a régi típusú, irodai ügyintézés.

„Az online szolgáltatások vitathatatlan, és még hosszú ideig behozhatatlan előnye a 0-24 órás elérhetőség. Ez leginkább azok számára előny, akiknek napi elfoglaltsága nem teszi lehetővé, hogy a hagyományos irodák nyitva tartási idejében érdeklődjenek azok kínálatáról, illetve akik úgy vélik, inkább önállóan, a referensek „ráhatásától” mentesen szeretnének dönteni utazásuk körülményeiről” – mondta a Heti Válasz Online-nak Gelányi Nóra, a Pécsi Tudományegyetem Turizmus Tanszékének munkatársa. A pár kattintással összeállítható turisztikai csomagok népszerűsége ezekből az okokból olyan iramban növekszik, hogy a közeljövőben komoly átrendeződést idézhetnek elő a turizmusra szakosodott cégek működésében.

A magyar utazásszervezési piac egyik legkiterjedtebb, több mint hetven irodából álló hálózattal rendelkező  vállalata, az IBUSZ három éve indította el saját online foglalási rendszerét. „Az utazás, mint termék nagyon jól megjeleníthető és értékesíthető az internet segítségével, ezért az emberek egyre szélesebb tömege keres utazást a neten. Tagadhatatlan hogy a világháló az irodák első számú kommunikációs csatornájává növi ki magát” – mondta lapunknak Buchala Tamás, az IBUSZ online kereskedelmi részlegének vezetője.

A szakember szerint egyértelműen látszik az átrendeződés az irodai és az internetes ügyfelek száma között. Ez a folyamat azonban eddig nem vezetett a hagyományos rendszer leépüléséhez, jellemzőbb, hogy az érdeklődők az interneten meghirdetett ajánlatokat kinyomtatva térnek be az utcai irodákba.

Más a helyzet azonban azoknál a cégeknél, melyek kizárólag az online utazásszervezésre és szállás közvetítésre koncentrálnak. A 2011 tavaszán indult Wimdu például úgy ért el pár hónap alatt kiemelkedő piaci részesedést, hogy egyáltalán nem rendelkezett az IBUSZ hálózatához hasonló irodai struktúrával. A cég sikere talán leginkább abban fogható meg, hogy a turizmus egy olyan szeletére specializálódtak, amely közvetlenségével és egyedi hangulatával nagyon jól illeszkedik a modern utazási elvárásokhoz.

A Wimdu nem hagyományos hotelszobákat közvetít, hanem olyan magánlakásokat, melyek a házigazda vendégszeretete és a családias légkör miatt többé válnak egyszerű szálláshelynél. „Nálunk leginkább azok az utazók foglalnak szállást, akik egyedi utazási élményre vágynak, akik belefáradtak a hotelek egyhangúságába és aktívabban szeretnék belevetni magukat utazási célpontjuk mindennapi életébe és kultúrájába” – mondta a Heti Válasz Online-nak Stefanie Gruber, a Wimdu PR vezetője.

Mindez persze csak egy nagyon alaposan megszervezett, gördülékeny és éjjel-nappal elérhető ügyfélszolgálati rendszer működtetésével érhető el, hiszen a személyes kapcsolat hiánya akár nem kívánt nehézségekhez is vezethetne az utazás során. A szervezők és az ügyfelek közti közvetlen összeköttetés Gelányi Nóra, a Pécsi Egyetem turisztikai szakértője szerint is elsődleges fontosságú, mivel személyes találkozás hiányában nagyobb az esély bizonyos utazási kondíciók, megkötések félreértelmezésére. A problémák elkerülése érdekében minden komolyabb utazásszervezéssel foglalkozó cég, így a Wimdu is nagy hangsúlyt fektet a rendelkezésre álló kommunikációs csatornák teljes kihasználására; a 24 órás telefonos ügyfélszolgálaton kívül állandó email-es kapcsolatot tartanak fenn, illetve naprakészen jelen vannak a közösségi média fontosabb felületein.

A közösségi megoldások az ügyfelek visszajelzései szempontjából is különösen fontosak. Egy hazai kutatás szerint az utazási célok- és a különböző szolgáltatók közti választásban egyaránt nagy a jelentősége a barátok, ismerősök ajánlásainak. A Wimdu épp ezért saját felületén biztosít lehetőséget az élmények megosztására és a szolgáltatások értékelésére. A megoldás hozzájárul a kialakult ismeretségek fenntartásához is, így az utazásról hazatérve nem szakadnak meg a nyaralás során kialakult kapcsolatok.