BTF 2011 – Középpontban Liszt Ferenc

Középpontban Liszt FerencIdén március 18-tól  április 3-ig rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A fesztivál idejére számos külföldi zenekar és társulat érkezik a fővárosba. A programban idén a komolyzene dominál, de emellett könnyűzenei, valamint színházi és táncelőadások is szerepelnek a fesztivál repertoárjában.

{module 221}

Közel száz előadás szerepel a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában. Valószínűleg a Liszt-emlékévnek köszönhető, hogy az idei fesztiválprogramban kiemelt szerep jutott Liszt Ferenc műveinek. A zeneszerző egyházzenei alkotásait a Honvéd Férfikar adja majd elő a Szent Mihály-templomban, Liszt Ferenc Krisztus-oratóriumát pedig a debreceni Csokonai Színház fogja bemutatni a fesztiválon. Az Eszterházy Trió pedig a komponista ritkán játszott műveit válogatta össze a fesztiválra. A Kogart-házbeli Liszt-koncerten többek között hallható lesz majd Liszt Második elégiája és az Obermann völgye is. 

Bár úgy tűnhet, hogy Liszt uralja a Budapesti Tavaszi Fesztivál programját, azért a színházi előadások kedvelői sem maradnak előadások nélkül. A fesztiválhoz kapcsolódó Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében többek között Magyarországra látogat a londoni Cheek by Jowl társulat, akik Shakespeare Machbetjét mutatják be, illetve a grazi Schauspielhaus is, hogy bemutathassák Liliom című előadásukat, Bodó Viktor rendezésében. Az elkövetkezendő hetekben mintegy 50 külföldi újságíró látogatja a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjait. Két fővárosi szervezet, a Fesztiválközpont Nonprofit Kft. és a BTSZK Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft., az ország promócióért felelős Magyar Turizmus Zrt. valamint a budapesti szállodák összefogásában minden újságíró 2-3 napot tölt a fővárosban. Mindhárom szervezet rendkívül fontos feladatnak tartja az immáron 31-ik Budapesti Tavaszi Fesztivál promócióját, hiszen az eddigi tapasztalatok és a kutatási eredmények is azt bizonyítják, hogy csak az ilyen színvonalas programkínálattal rendelkező rendezvényekkel lehet vendégeket csábítani a fővárosba. 
Az előadásokra a sajtójegyeket, a művészekkel való kapcsolattartást, a meghívott újságíróktól érkező interjúigények kielégítését valamint a fesztivál sajtóanyagait a Fesztiválközpont Nonprofit Kft. biztosítja. Az újságírókat a Magyar Turizmus Zrt. külképviseletei delegálták, repülőjegyüket és szállásukat, valamint transzfereiket az intézmény Rendezvény Irodája szervezi, a tanulmányút költségeit a marketingszervezet fizeti. 

A nemzetközi Sajtóirodát, amelynek immár hagyományosan a Kempinski Hotel Corvinus szálloda ad otthont, idén a BTSZK Nonprofit Kft üzemelteti, ahol munkatársai a Fesztivál ideje alatt minden nap 8:30 és 17:30 között fogadják az újságírókat, személyre szóló programokkal és információkkal látják el, és végig kísérik programjaikon a média képviselőit.  Az újságírók több mint 6 különféle programból, 3 tematikus budapesti (Liszt túra, Trendi Budapest, Újdonságok Budapesten), az EU elnökségi helyszínt és a kastélyt is bemutató Gödöllői, a Bodor Majorban záródó Szentendrei, és egy Neszmélyi gasztronómiai és bortúra közül válogathatnak.  Állandó programként a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. is felajánlotta fürdőlátogatási programját az újságíróknak, a BTSZK Nonprofit Kft. pedig Budapest kártyát biztosít a sajtó képviselőinek, mellyel nem csak ingyen közlekedhetnek a BKV járművein, de számos attrakciót és múzeumot ingyen vagy kedvezményesen látogathatnak. 

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Riverride is együttműködő partnerként vesz részt a sajtóprogramokban, városnéző programjára biztosítva a szükséges gratis jegyeket. A napokban Michelin csillagot kiérdemelt Onyx étterem fogásait is kóstolhatják az újságírók. Nagy sikernek örvend a BTSZK ,,Újdonságok Budapesten” nevű programja is, melyet a fővárosi marketingszervezet kimondottan a Fesztivál újságírói részére állított össze.  

A március 20-ig itt tartózkodó  újságírók pedig a VinCE 2011 rendezvényt is meglátogathatták, ahol kiváló magyar borokat kóstoltak, és bor mesterkurzusokon vettek részt. 

A BTSZK budapesti és Budapest környéki programokat is ajánl, hiszen a főváros turisztikai ,,gazdájaként”  célja, hogy a hírünket vivő újságírók magas színvonalú, a szolgáltatások minél szélesebb és színesebb palettáját kínáló, Budapest és vonzáskörzetébe tartozó programokon vegyenek részt, a Fesztivál gazdag kulturális kínálata mellett.

{module 221}