Elkezdődtek a Brassói Magyar Napok

Egy héten át, november 13-ig tart a Brassói Magyar Napok. A fesztivál ideje alatt 22 rendezvényt tart az erdélyi város magyar közössége.Túrával egybekötött szimbolikus térfoglalással, a város feletti Cenk-csúcson kezdődött vasárnap az idei Brassói Magyar Napok programsorozata.

 

{module 221}

Toró Tamás, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Brassó megyei elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy 71 éve nem volt Brassóban hasonló horderejű, magyar vonatkozású rendezvény – olvasható az EMNT honlapján közölt beszámolóban.Toró Tamás emlékeztetett arra, hogy a hét évtized alatt Brassó magyar lakosságának aránya 33 százalékról 8,14 százalékra csökkent, és azért szükségesek a mostanihoz hasonló rendezvények, hogy „az átfogó, minden korosztályt érintő, változatos program-sorozattal a magyar identitás megőrzését próbálják elősegíteni a brassói szórványban, a délkeleti végeken”.

Hétfőn In memoriam Edith Piaf címmel kultúrestet tartottak élő koncerttel, magyar étkek és borok kíséretében. Késő este elsősorban a fiatalabb korosztályokat várták a Diákbulira. 

Kedden a mozgás került a középpontba az esti táncházzal és a napközben elkezdődő négy napos focibajnoksággal. 

Szerdán dzsessz-blues estet, másnap pedig borkóstolóval egybekötött szalonna-estet rendeznek.

November 11-én pénteken néptáncelőadás várja a közönséget a brassói Operában, fellép a Bokréta, a Búzavirág, a Sirülő és a Törpefenyő csoport és látható lesz a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncszínház előadása, Az örökség (Dalok és táncok Csík vármegyéből) című est. 

Szombaton tartják a II. Konferencia az Erdélyi Szórványért – Civil szervezetek a szórványban című tanácskozást. A konferencia – amelynek szüneteiben brassói magyar képzőművészek tárlata látható – egyben az EMNT Szórványtanácsának alakuló ülése is lesz – olvasható Sepsiszentgyörgy portálján.

November 12-én este Rúzsa Magdi ad koncertet, Brassóban először. Szombaton és vasárnap gasztronómiai bemutatóra és vásárra is várják a közönséget. A Brassói Magyar Napokat november 13-án  színházi- és humorest zárja az Operában. A Grimasz színjátszó csoport Federico García Lorca Vérnász című darabját adja elő, majd Fábry Sándor lép fel.

(forrás: MTI)

{module 221}