Fertődi színházavatás – fesztiválnyitás

1762-őt írtak, amikor Esterházy „Fényes” Miklós hozzálátott kastélyának építtetéséhez. Két és fél évszázad telt el azóta, és mindaz, ami ma történik a Forster Központ kezelésében lévő  Esterházy-kastély épületegyüttesében, parkjában, méltó a korabeli históriához.

fesztiválnyitás

Az utóbbi esztendőkben nemcsak a kastély homlokzata, díszudvara újult meg, de régi pompájukban ragyognak a belső terek, folyik a parkrekonstrukció, befejeződött a Marionettszínház  – Narancsház – Víztorony épületegyüttesének rekonstrukciója. S a munka nem áll meg, a fejlesztés második ütemével párhuzamosan a kastély elnyerte a harmadik ütemre szóló EU-támogatást. A fejlesztés nem tisztán műemléki helyreállításban, műkincsek bemutatásában gondolkodik – a cél az, hogy az Esterházy-kastély európai rangú kulturális központtá váljék, hasonlóan azokhoz a „Fényes” Miklós-kori időkhöz, amikor az Esterházy-kastély szellemi és művészeti kisugárzása vetekedett a nagy királyi udvarokéval Európa-szerte.

Ennek a gondolkodásnak a jegyében szerveződött az Eszterházi Vigasságok tizenöt héten át tartó programsorozata, amelynek színhelye a rekonstruált Marionettszínház, valamint a kastélypark. Az egykori főúri ünnepeken és mulatságokon a vendégeket szívesen örvendeztették meg marionettdarabokkal, amelyeket többségükben életnagyságú bábokkal adtak elő.

A Marionettszínház – Víztorony – Narancsház épületegyüttes rekonstrukciója Molnár Csaba Ybl-díjas építész munkája. A felújítás lényege az épületek homlokzatának, tetőszerkezetének és belső tereinek rekonstrukciója, rendezvényközpont és koncertterem kialakítása volt.

Haydn nyitánya a nyitóesten

A nyitóest első darabja, felidézve az egykori épületavatást is, Haydn Philemon és Baucis nyitánya volt.

Június utolsó hete a 29. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatának ideje. Júliusban a Budapesti Vonósok Fesztiválja A zsenik egymás közt… címet viseli, s Haydn mellett a két évszázada született Verdire, illetve Wagnerre és születésének centenáriumán Benjamin Brittenre emlékezik.

A nagyságok előtti tisztelgés ezzel nem ér véget, a Musica Globus a 300 éve elhunyt Esterházy Pált, a Harmonia Caelestis összeállítóját idézi fel. Különleges hangulatú estéken hangzik fel XVII-XVIII. századi muzsika, Sarband előadásában az Ottomán birodalomé, Sebestyén Márta és zenésztársai megszólaltatásában pedig a korabeli Magyarországé. Az Orfeo Zenekar idén is korhű hangszereken szólaltatja meg a Marionettszínházban Haydn Eszterházán írott szimfóniáit.

Verdi operagála

A Verdi-operagála szólistái közt lesz Elena Mosuc, Elena Maximova, Ivan Magri, Vladimir Stoyanov. A Győri Filharmonius Zenakart Kovács János vezényli. Az ütőhangszerek királynője, Evely Glennie ad hangversenyt az Óbudai Danubia Zenekarral, a karmester Rácz Márton.

A Haydn Fesztiválon olyan művészek lépnek föl többek között, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, Monica Groop. Az angol, francia, dán, cseh, román és magyar vonósnégyesek közt jelen lesz a tavalyi, londoni nemzetközi fesztivál díjnyertese, az Arcadia String Quartet is.

A jazz kedvelői se kerüljék el Eszterházát!

Augusztusban a 10 Grammy-díjas Take 6 mellett Jan Garbarek lesz hallható majd az indiai Trilok Gurtuval a kastélyparkban a szabadtéri színpadon. Billy Cobham a Stúdió11 együttessel lép fel. Jean Luc Ponty és William Lecomte különleges szimfonikus esten vendégszerepel a Vigasságokon.

Az Eszterházi Vigasságok művészeti vezetője Rácz Márton.

Tények, adatok

  • Éppen 240 éve volt az első bemutató a Marionettszínházban.
  • 15 hét alatt 60 koncert lesz, 150 hazai és külföldi művésszel a Marionettszínházban, a kastélyban és első alkalommal szabadtéren a kastély parkjában..
  • 2013-ban 10 ezer nézőt vár a kastély az Eszterházi Vigasságok programsorozatára.