Mostantól megállás nélkül utazhatunk külföldre

Mostantól megállás nélkül utazhatunk külföldre

Elindult az első magyar nyelvű, külföldi autópálya-matricákat árusító weboldal, a megallasnelkul.hu. A Holtankoljak Csoporthoz tartozó honlapon a legtöbb szomszédos ország autópálya-matricája elérhető érvényességi idő szerinti bontásban, a Horvátországba utazók pedig online előre megrendelhetik a kapus rendszerhez szükséges ENC-készüléket.

Mostantól megállás nélkül utazhatunk külföldre

A holtankoljak.hu üzemeltetője újabb internetes portállal bővítette az autósokat támogató szolgáltatásait. A júniusban elindított megallasnelkul.hu a szomszédos országokba utazóknak nyújt – eddig hazánkban még nem létező – alternatívát az online beszerezhető külföldi autópálya-matrica lehetőségével. „Friss felmérésünk alapján a magyarok 74 százaléka leggyakrabban még mindig autóval indul útnak külföldi nyaralás esetén. Nekik akartunk segíteni a megallasnelkul.hu elindításával, hogy online, egy helyen, magyar nyelven vehessék meg a külföldi autópályákhoz szükséges matricákat, és útközben már ne kelljen emiatt megállniuk” – mondta el Szalayné Bujdos Eszter, a megallasnelkul.hu alapítója.

Nincs több várakozás a horvát kapuknál

A kutatás szerint a sztrádát választók közel fele már egy héttel, de legkésőbb pár nappal az utazás előtt megvásárolja a szükséges matricát, a kapus rendszerek esetében viszont – például a horvát autópályán – inkább az útközbeni megállás jellemző, semmint az elektronikus fizetésre alkalmazható eszköz (ENC) beszerzése. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok kétharmada volt már a horvát tengerparton, vagy tervezi annak felfedezését. „Az Adriára tartó autósok közül sokaknak kellett megküzdenie eddig a kapus sorban állással az autópályákon, ami csúcsszezonban akár órákig is eltarthat. A megallasnelkul.hu-n azonban a horvát kapuk használatához szükséges ENC-készülék is előre megrendelhető, így azt feltöltve a gyorsabb áthaladást biztosító ENC-kapukat is igénybe vehetik az utazók” – tette hozzá Szalayné Bujdos Eszter.

Inkább az autópályát választjuk

A magyarok 63 százaléka külföldi autós útja során még akkor sem tér le az autópályáról, ha drágállja az azért fizetendő díjat, vagy sokallja a kapuknál elvesztegetett időt. A sofőrök egynegyede azonban csak akkor választja az autópályát, ha ez nem okoz jelentős plusz költséget az utazás során. Az autósok több mint kétharmada eddig a benzinkutakon vagy a határátkelőknél próbálta megvenni az adott országban szükséges vignettát, csupán a válaszadók egy százaléka próbálkozott meg eddig az idegen nyelvű oldalakon való online vásárlással. „Bízunk benne, hogy mostantól bátrabban használják az online lehetőségeket az utazók, hiszen új oldalunkon a szomszédos országok 1 hetes, 10 napos vagy akár éves matricáit is könnyedén megrendelhetik, idegennyelv-tudás nélkül is” – mondta el a megallasnelkul.hu alapítója.

A felmérés hátteréről:

A megallasnelkul.hu a holtankoljak.hu felhasználói között végzett felmérést a magyarok külföldi autós szokásairól. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2015. június 4. és 9. között került sor. A nem reprezentatív felmérésben 8000 magyar internetező vett részt.

Kapcsolódó weboldal: www.megallasnelkul.hu