Kerekesszékkel Magyarországon

Kerekesszékkel Magyarországon

A Magyar Turizmus Zrt. tevékenységében egyre fontosabb szerep jut az akadálymentes turizmusnak. A Társaság az elmúlt években több olyan tanulmányutat is szervezett, amelyek során a fogyatékkal élők – elsősorban mozgássérültek, illetve siketek – hazai turisztikai lehetőségeit mutatták be külföldi újságíróknak.

Kerekesszékkel Magyarországon

A Magyar Turizmus Zrt. spanyol külképviseletének meghívására ezúttal José Miguel Nonay Almalé blogger látogatott Budapestre, aki kerekesszékkel járja a világot akadálymentes turisztikai úti célok után kutatva. A június 16-21. között lezajlott tanulmányút keretében budapesti és környéki akadálymentes helyszíneket, attrakciókat, látnivalókat jártak be. Az utazáshoz egy kifejezetten kerekesszékben ülők szállítására alkalmas járművet vettek igénybe a MEOSZ (Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége) szervezésében. A Budapesten töltött napok alatt a meghívott újságíró és kísérője meglátogatta a Szent István Bazilikát, ahova a felújított lift segítségével már kerekesszékkel és babakocsival közlekedők is könnyen bejuthatnak. Városnézésük során megtekintették a Várkert Bazár kertjét és épületegyüttesét is, ami az egyes szinteket áthidaló liftekkel szintén akadálymentesen bejárható, sőt a liftekkel egészen a Budai Várig kényelmesen utazhatnak a kerekesszékkel közlekedők. A híres budapesti fürdőkultúrával a Gellért fürdőben ismerkedhettek, ahol a beemelő szerkezetek és a személyzet segítségével élvezhették a gyógyvíz áldásos hatásait gyönyörű környezetben. A főváros nevezetességeinek bejárása után kirándulást tettek Gödöllőre, a királyi kastélyba, valamint Domony völgybe, ahol egy látványos lovasbemutatón is részt vettek. Az újságíró tapasztalatait elsősorban spanyol nyelven osztja meg saját blogján, honlapján és Facebook oldalán. Hazánkról, azon belül is Budapestről, mint turisztikai úti célról összességében nagyon pozitív képet alkotott az itt eltöltött öt nap során. Élményeiről így ír: tapasztalta, hogy Budapest sok erőfeszítést tesz a könnyebb bejárhatóság érdekében. Érezhető a szolgáltatók pozitív hozzáállása, s az is, hogy számos fejlesztés van folyamatban. Figyelmes vezetésben, és igazi autentikus élményben volt része azokon a helyszíneken is, ahová csak segítséggel lehet bejutni. Útjáról filmet is készített, amely szintén hamarosan elérhető lesz a szerző honlapján.

Az MT Zrt. három éves stratégiájában külön figyelmet szentel az akadálymentes turizmusnak. Az érintettek köre széles: a mozgáskorlátozottak, hallás- vagy látássérültek, siketek és vakok mellett az idős, járásukban korlátozott, bottal, kerettel járó emberek, és a fiatal, kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok is profitálnak a turisztikai akadálymentesítéssel járó előnyökből.

Az MT Zrt. honlapja gyengénlátók számára is elérhető, az érintett szervezetekkel való együttműködésnek köszönhetően pedig folyamatosan bővül az oldalain elérhető akadálymentes turisztikai információk köre. A http://itthon.hu/akadalymentes-utazas oldalunkon akadálymentes szállodákat, fürdőket, múzeumokat és egyéb kikapcsolódási lehetőségeket találhatnak az érdeklődők.