Tirolban épül a világ leggyorsabb sífelvonója

Tirolban épül a világ leggyorsabb sífelvonója

Az ausztriai SkiWelt sírégiójában épül fel a világ leggyorsabb sífelvonója. Brixen síterepe úgy döntött, hogy a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt, így a mostani négyszemélyes liftet jövőre lecserélik egy nyolcszemélyesre, amely a tervek szerint zabálni fogja majd a sorokat.

Tirolban épül a világ leggyorsabb sífelvonója

A tiroli Brixen im Thale síterepe komoly fejlesztésekkel készül a következő szezonra. A Jochbahn liftre rá sem lehet majd ismerni. Először is a lift hegyállomását jóval magasabban építik meg a jelenleginél, a mostani Niedig vendéglő magasságában épül meg az új felső állomás. Ez azt is jelenti, hogy nagyjából megduplázódik a sílift jelenlegi hossza.

Utazási időben a síelők nem fogják észrevenni a dupla távot, hiszen a lift a legmodernebb műszaki megoldásokkal készül, és a sebességhez majd kényelem is párosul. A régi négyszemélyes lift csak 8,6 km/órával „cammogott” felfelé, ehhez képest az új nyolcszemélyes 21,6 km/órával fog „száguldani”. A síterep szerint ez lesz a világ leggyorsabb síliftje.

A két kilométer hosszú drótkötélre 75 darab, nyolcszemélyes széket akasztanak majd, amelyeket szintén ellátnak minden földi jóval, például ülésfűtéssel vagy buborékkal. Az új lift mellett új pálya is épül majd.

A tervek szerint a „világ leggyorsabb sífelvonója” a 2015/16-os szezonkezdetre készül el, a teljes költsége 12 millió euróba (3,7 milliárd forint) fog kerülni.

forrás: sielok.hu