4. Főzdefeszt – a fenevad születése

első hazai kézműves sörfesztiválImmáron 4. alkalommal vonulnak fel szeptember 14. és 16-a között a magyar sörfőzők Józsefváros Palotanegyedében, a Krúdy Gyula utca – Mikszáth Kálmán tér – Reviczky utca – Szabó Ervin tér tengelyre, hogy megmutassák, mennyire jó tud lenni a magyar sör. Ismét megrendezésre kerül az első hazai kézműves sörfesztivál.

{module 221}

Talán az elmúlt időszakban a sörkultúrában is megszaporodott fesztiválok, valamint az ezáltal is megismert külföldi trendek hatására olyan áramlatok indultak el melyek szinte törvényszerűvé teszik a szélsőségek megjelenését a magyar sörfőzésben. Ezen az őszön megszületik a Fenevad. A negyedik Főzdefeszten bemutatkozik Magyarország legerősebb söre, a 12%-os Angry Beast.

A Dühöngő Fenevad egy szénfekete, méregerős imperial stout, olyan, amilyet Nagy Katalin cárnő rendelt a londoni sörfőzőktől a 18. század alkonyán. A londoni sörfőzők, akik képesek voltak neki előállítani az 1000km-s hajóutat átvészelő, hét hónapos szavatosságú stoutot, onnantól fogva ezt nem felejtették el feltüntetni a sörcimkén – így született napjaink egyik majdnem kihalt, majd megmentett és jelenleg legnépszerűbb kézműves sörműfaja, a Russian Imperial Stout.

A műfaj főképpen házi sörfőzők kezén szivárgott vissza Amerikából Európába. Nem véletlen, hogy nálunk is a házi sörfőzők terjesztették el. A Hopfanatic gerillasörfőzde a nyáron még házi sörfőzőként nyerte a nemzetközi díjakat az eddigi legerősebb magyar Russian Imperial Stouttal, most ősszel pedig már a Főzdefeszt közönségének csapolja a magyar fenevadat. Az Angry Beast a magyar sörharag messzi földre elhallatszó diadalordítása.

Mellette kerül csapra a Grabanc nevű poszt-punk IPA harmadik reinkarnációja. Az India Pale Ale stílust, mely az első Főzdefeszt közönségdíjasát, a Grabancot adta, szintén logisztikai kihívások hívták életre a 19. század derekán – ezúttal az Indiába vezető utat kellett kibírnia a világos ale-nek, ezért dobták fel a receptet rengeteg komlóval és alkohollal. A Grabanc IPA harmadik reinkarnációja, a Freaky Wheaty, egy búzasörélesztővel erjesztett IPA. Nem tudunk róla, hogy valaha valaki főzött volna ilyen sört. És persze jön a Hara Punk is a fekete trabival ahonnan a népszerű Papap O’Hara új verzióját csapolják. És persze ott lesz a Főzdebusz is az örök kedvenc klasszikus Keserű Mézzel.

A júniusi 20 magyar kézműves sörfőzde mellé érkezik egy új főzde is: a diósgyőri Gyertyános, aki a nagyszerű feketecsokoládés söre mellé tavaly egész kis gyümölcsarzenált szólított fegyverbe: tökös, banános és meggyes sört is csapolnak majd. Gyümölcsös sörökből amúgy is szép kínálat épült ki a magyar kézműves sörfőzők szortimentjeiben: legalább 5 féle meggyes sört kóstolhatunk végig, köztük a Rizmajer Konyakosmeggyesét, a klasszikus békésszentandrásit, és az ujjonnan piacra lépő Stari Meggyes sört, az első savanyú meggyest. És végre hozzánk is elérkezik a miskolci Serforrás szezonális almasöre.  A Csobánkai Kézműves Sörfőzde pedig végre kiengedi a pincéből a lassan egy éve érő Csobánkai IPA-t. Ott lesz Fót a második magyar hoplágerrel, a gyönyörűen kiforrott Hammurappival. A miskolci Zip’s Brewhouse leckét ad a tökéletes gyömbérsörből, a Kissler pedig tovább csavarja a Ninkasi őssört, amibe a füge mellett koriander és boróka is került. Békésszentandrás pedig nem hazudtolja meg a tavalyi „Év sörfőzdéje” címet, és ismét egy meglepetéssel készül a Főzdefesztre. Most szeptemberben jön még a Blonder és a Mályi Ászok is, akik júniusban nem tudtak részt venni, így ismét kóstolhatjuk a legjobb magyar búzasört, a Mályitól és Balatonfelvidék legropogósabb pilzenijét a Blondertől. Összesen 22 magyar sörfőzde jön el a 4. Főzdefesztre.

Jönnek a külföldi sörfőzdék is, a Fullers’ a real ale-jeivel, a Pivo és a Bohémia a tucatnyi nagyszerű cseh sörrel, valamint a Sörmanufaktúra schwarzbierrel, weissbierrel és szűretlen kellerbierrel a Kapuziner sörfőzdétől. Jön a Kaltenecker a B27-tel, valamint a Liquid Gold a Jarosovval és a Parador a szlovénekkel. Idén először lesz Cider-standunk is, ahol működőképes magyar cider hiányában Gaymerst és Stowfordot fogunk csapolni!

A sörkorcsolyákról a Mikszáth tér és a Krúdy Gyula utca vendéglátóhelyei gondoskodnak, Sörbolond Cukrász Norbi új trüffelt készít – ezúttal lime-os-komlósat, a Green Door csapata ínyencségekkel készül, Stari pedig a hagyományos vásári gasztronómiáról gondoskodik.

A fesztivál utolsó napján kerül átadásra a 2012 Kedvenc Söre díj, amit a látogatók szavazatai alapján ítélnek oda, valamint az Év Sörfőzdéje díj, amit egy titkos szakmai grémium oszt ki a legizgalmasabb, legagilisabb sörfőzdének.

A fesztiválra a belépés továbbra is ingyenes, a fesztivál területén az uralkodó pénzem a magyar forint, nem kell sorban állni sem korsóért, sem kártyáért, viszont, aki ügyes hozza magával a kedvenc kóstolópoharát!

Ne feledjük: a jó sör demokratikus alapjogunk, amiért tudatos fogyasztói döntéseinkkel harcolunk. Jó döntést!

A 2012, szeptemberi Főzdefeszten résztvevő főzdék listája

armando_otchoa
Békésszentandrás
Blonder
Bors
Brandecker
Csobánkai Kézműves Sörfőzde
Fóti Kézműves Sörfőzde
Gyertyános
Hara-Punk
Házi Sörfőzők
Hopfanatic
Kaltenberg
Kapucinus
Kárpi
Kissler
Köleses
Mályi Ászok
Palóc
Rizmajer
Serforrás
Stari
Zip’s

Vendégsörök:

Brewdog (E)
Fuller’s (E)
Kaltenecker (SL)
Kapuziner (D)
Kocour (CZ)
Kout (CZ)
Jarosov (CZ)
Mönschhof (D)

{module 221}