A Costes lett az Év Étterme 2009-ben

A budapesti Costes kapta az Év Étterme 2009 díjat, a harminchat fős társadalmi zsűri által odaítélt szakmai elismerést szerdán adták át.

A Dining Guide étteremkalauz ötödik éve hirdette meg az Év Étterme címért zajló  versenyt, amelynek döntőjébe tíz étterem jutott. A díjátadó gálán elhangzott értékelés szerint a Sziget fesztivál főszervezője, Gerendai Károly érdekeltségébe tartozó Costes étterem csúcsgasztronómiát, kulináris színházi élményt képvisel.

 

Az idén először kiosztották a Diningguide.hu szerkesztősége által a gasztronómiai fejlődéséért felajánlott különdíjat, amelyet az Alabárdos Étteremnek, és konyhafőnökének, Bicsár Attilának ítéltek meg a magyar gasztronómia új generációjának neveléséért.

A gálán átadták a Diningguide.hu-n meghirdetett gasztronómiai szakíró- és ételfotó-pályázatok díjait is a nyerteseknek. A gasztronómiai szakírópályázat győztese Láng László lett, akinek – az értékelés szerint – cikkei alapos szakismeretről győzte meg a szerkesztőséget. Az ételeket ábrázoló fotók pályázatán Gulyás Krisztián a legjobb éttermi fotóért, Nagy Sándor a legjobb otthon készített felvételért kapta az elismerést.

A díjátadó gálán bejelentették, hogy a Gösser 2010-től névadó szponzora lesz a Dining Guide Díjnak, amit Gösser Bock Dining Guide Díjnak neveznek majd, továbbá létre hozzák az év sörös receptje díjat. Az öt éve zajló versenyben 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a címet, 2007-ben ismét a Fausto’s-t érte a megtisztelő elismerés, a 2008-as Év Étterme pedig a Bock Bisztró lett.

Gerendai Károly, a díj  átvételét követően elmondta, hogy másfél éve nyitották meg a Costes étteremet, azóta is próbálnak minden erőforrást annak szolgálatába állítani, hogy kiemelkedő színvonalú éttermet működtessenek Budapesten. Hozzátette: jólesik az erkölcsi és szakmai siker, amelyet a díj jelent, ami arra bátorítja őket, hogy tovább folytassák a munkát. A díj átvételekor Gerendai Károly megköszönte a nyitás óta az étterem konyháját 2009 végéig vezető portugál Miguel Rocha Vieira munkáját, őt az idén az argentin Nicolas Rafael Delgado váltja, aki számos Michelin-csillagos francia étteremben dolgozott korábban.