Bezár a világ legjobb étterme

Két évre bezárja a világ legjobbjának többször is megválasztott éttermét, a spanyol El Bullit tulajdonosa, Ferran Adrià. Az ok: a híres séf gasztronómiai megújulást keres.

Gasztronómiai megújulást keres, ezért két évre bezárja a világ legjobbjának többször is megválasztott éttermét, a spanyol El Bullit Ferran Adrià tulajdonos és séf.

A három Michelin-csillaggal elismert El Bulli vezetője a madridi gasztronómiai vásáron jelentette be döntését, miszerint a Costa Braván működő, high-tech felszerelése miatt csak kémiai laborként emlegetett étterem 2012-ben és 2013-ban zárva lesz. És mivel a világ olyan különlegességeket köszönhet Adriának, mint a tintahalból készült ravioli és a fagyasztva szárított foie gras (libamáj), a döntés ellentmondásos visszhangokat váltott ki.

A neves séf újítani akar molekuláris konyháján, visszavonulásról szó sincs – hangsúlyozta a 47 éves Adrià. „2014-től az El Bulli újból ételt kínál majd, de azt nem tudom, hogy egy vagy ezer embernek” – tette hozzá. Ferran Adriànak saját bevallása szerint van még mit hozzátennie a gasztronómia nemzetközi világához. „Van még bennem tíz kreatív év” – fogalmazott. Úgy véli azonban, hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlenség tovább alkotni.

A Barcelonától pár  órányira fekvő éttermet tavaly – sorozatban immár negyedszer – a világ legjobbjának választotta a Restaurant című befolyásos brit magazin. A kémiai laboratóriumhoz hasonló konyhával rendelkező étterem évekre előre foglalt, helyhez jutni szinte lehetetlenség. Igaz, az El Bulli csak április és október között és csak esténként tart nyitva, befogadóképessége pedig mindössze 50 fő. Az alkimistaként is emlegetett Ferran Adrià az év fennmaradó részében barcelonai konyhalaborjában új fogásokkal kísérletezik.