Rövid hírek 2010.02.05.

Tartozik a Virág

Több mint félmilliárd forintos tartozást halmozott fel a szegedi Virág cukrászda korábbi működtetője, aki ellen felszámolási eljárás indult egy ügyvédi mulasztás miatt.

A Nagy és a Kis Virágot korábban működtető Virág Cukrászda Kft. összesen 620 millió forintos tartozást halmozott fel, amelyből 570 millió forinttal adósa egy banknak. A cég ellen hónapokkal ezelőtt kezdődött a felszámolási eljárás.

Horváth Attila felszámolóbiztos elmondta: a cukrászdák tulajdoni jogára ketten pályáztak. A szegedi Aranytopáz Kft. és egy ciprusi cég tulajdonában lévő, frissen alapított, budapesti székhelyű vállalkozás adott be pályázatot. A győztes a fővárosi cég lett.

****

A szálloda új neve ibis Budapest City.

Az EMKE szálló név változtatásának oka, hogy megkönnyítsék vendégeik szálláskeresését.

*****

Eltűnik a Margitszigeti Kristályvíz márka

Eltűnik a boltok polcairól a Margitszigeti Kristályvíz, mivel a Pepsi Co. érdekeltségi körébe tartozó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. januártól nem a Margitszigetről, hanem a Pest megyei albertirsai lelőhelyről palackozza az általa forgalmazott ásványvizet. A cég megtartja a Kristályvíz márkanevet, ám mivel a lelő-hely megváltozott, így márciustól újrapozicionálják a márkát. A margitszigeti palackozás megszüntetésének az oka egyrészt az, hogy a piacon megváltoztak a fogyasztói igények: a kereslet elmozdult az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek iránt. Másrészt pedig az új helyen kedvezőbb költségek mellett lehet előállítani a terméket.

*****

A kávézólánc, amely megháromszorozta profitját

A Starbucks amerikai kávézólánc továbbra is igazolja, hogy sikeresen túljutott a nehézségeken, és a múlt év utolsó negyedében a nettó profitja 241,5 millió  dollár volt.

Egy évvel korábban csak 64,3 millió dollárra rúgott a profit. A cég az elmúlt évben jelentős önköltségcsökkentést hajtott végre és vevőket is sikerült visszahódítania a belföldi piacon.

A Starbucks teljes árbevétele 2009 negyedik negyedében 2,7 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakban feljegyzett 2,6 milliárd dollárról. Az egy évvel korábban is működő üzletek eladásai 4 százalékkal növekedtek, két év után először következett be javulás.

Az eredmények meghaladták a piaci várakozásokat – írja a BBC. A cég több ezer munkahelyet szüntetett meg és több száz gyengén teljesítő üzletet zárt be az utóbbi két évben a takarékosság jegyében. Ugyanakkor új, olcsóbb kávéfélék forgalmazásába kezdett az ügyfelek visszanyerésére.

*****

Új helyen a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Új helyre költözött a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, melyet immár az 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. A épület alatti címen találhatnak meg. Az elérhetőségek változatlanok. Telefonszám: 1/321-32-02, E-mail: titkarsag@mngsz.com, mngsz@externet.hu. Honlap: www.mngsz.com.

****

Időpontváltozás – Osztrák Turisztikai Workshop

Az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet (Österreich Werbung Budapest) értesíti az idegenforgalmi szakmát, hogy a hagyományos osztrák turisztikai workshop az eddigiektől eltérően nem ősszel, hanem 2010. április 16-án kerül megrendezésre. A tavaszi workshop lehetővé teszi, hogy minden utazási iroda idejében értesüljön Ausztria 2010-es nyári és téli ajánlatairól, ezáltal bővíthesse osztrák termékkörét. A workshopon való részvétel előzetes jelentkezés alapján lehetséges. További információk a rendezvénnyel kapcsolatban: Hegedűs Fanni, fanni.hegedues@austria.info

*****

Ülés Budapesten

A 39 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő European Travel Commission (ETC) és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében 2010. február 3-5. között Budapesten tartotta az európai turisztikai marketingszakemberek éves találkozóját

****

Hosszabbít Thaiföldre a Best Reisen

Habár a közvetlen Bangkok- Phuket charter utolsó indulási időpontját eredetileg február 17-re tűzték ki, a partnerhálózat kiváló értékesítő munkájának köszönhetően egy indulással meghosszabbította thaiföldi charterét a Best Reisen, így az utolsó charterjárat indulási időpontja február 28.

Az utolsó induláson 9, 10 és 12 éjszakás turnusok foglalásra is van lehetőség, a korábbi indulásokhoz hasonlóan üdülés, körutazás és Bangkokkal kombinált pihenés is választható. Az ingyenes reptéri parkolás akció az utolsó indulásra is él, foglalásonként egy személyautó részére, az utazás teljes időtartalmára. Csak charter repülőjegy Bangkokba és Phuketre is foglalható, az utazóközönség számára erre külön weboldalt (www.bestcharter.hu) üzemeltetnek, a partnerirodák pedig a megszokott módon foglalhatják a charter repülőjegyeket.