Bezermeni Vigasságok

gasztronómiai napHajdúböszörményben került megrendezésre a Bezermeni Vigasságok gasztronómiai nap, melyet a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület szervezett. A Hajdúböszörmény 600 éves mezővárossá nyilvánításának évfordulója alkalmából, a városnapjához kapcsolódva, hagyományteremtő jelleggel írtak ki versenyfelhívást a szervezők, profik, amatőrök és szakácstanulók számára. Feladatuk volt a Hajdúság és környékére jellemző magyar őshonos állatok húsából készült népi ételek elkészítése és bemutatása.

Egész napos programon belül keresték a „Hajdúság legjobb chefjét”. A „legjobb fakanálforgató „chefcsatában is megmérethették tudásukat a nevező profi és tanuló szakácsok. Szerencsére a hagyományok felelevenítéséhez kedvet érző szakácsok, szakácstanulók iskolák, baráti társaságok, egyesületek szép számmal megjelentek szerte az országból, hogy elkészítsék népi ételeiket.

Ételkészítési bemutatót tartottak, valamint elkészítették a „Bezermeni” ragut a hajdúböszörményi Gajdán Antal és Gajdán Attila a budapesti Culinary Expo magyar bajnokai. Zöldségszobrász bemutatót tartott Breitenbach Attila számos hazai és nemzetközi verseny aranyérmese és dobogós helyezettje, a 2008-as Erfurti IKA szakácsolimpia aranyérmese. A Kunsági birkapörkölt Karcagi hagyományának bemutatását a Karcagi Birkafőzők Baráti Társasága, mint gasztrotourisztikai vendégek készítették el. A nap folyamán minden korosztály megtalálta a számára fontos elfoglaltságot. Kárpátaljáról és Erdélyből is voltak látogatók.

Testvérvárosi delegáció érkezett Franciaországból, Horvátországból, Lengyelországból és Oroszországból, akik a rendezvényen emlékfát ültettek. A versenyen a legjobbaknak járó díjakat neves, nemzetközi hírű szakmai zsűri bírálta el.

A verseny szakmailag felelős támogatója és szervezője Rédai Attila olimpiai ezüstérmes mesterszakács és executive chef volt. Jól sikerült a hagyományteremtő kezdeményezés, hiszen több mint kétezer ember látogatott ki a rendezvény helyszínére. Gajdán Antalné a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület elnöke mondta, hogy szeretnék, ha ez a böszörményi esemény az országos hírű rangos versenyek közé emelkedne

Harminc induló csapatból a legmagasabb pontszámot elérők helyezései a következők:

Profi felnőtt verseny:
I. helyezett és arany fokozat: Konyári Sándor és csapata a Fűszerszámosok
A „Hajdúk legjobb chefje” elnevezést, vándorserleget és az 5 főre szóló horvátországi nyaralást Konyári Sándor nyerte.
II. helyezett és arany fokozat: Elek Richárd
III. helyezett és arany fokozat: Kulcsár Zoltán

Amatőr főzőverseny:
I. helyezett és arany fokozat: Andorkó Antal
II. helyezett és arany fokozat: Sinka István
III. helyezett és arany fokozat: Tardi Imre

Profi tanulók verseny:
I. helyezett és arany fokozat: Láda Imre
II. helyezett és arany fokozat: Rácz Gábor és Klih András
III. helyezett és arany fokozat: Kiss Gábor és Bagdány Gyula

Chefek harca:
I. helyezett és arany fokozat: Kulcsár Zoltán
II. helyezett és arany fokozat: Zacsik Tibor
III. helyezett és arany fokozat: Tóth Márk Rafael

Dübbencs sütő verseny:
I. helyezett: Balogh Gáborné
II. helyezett: Dóka Alexandra
III. helyezett: Gajdán Antalné

MNGSZ