Csekk pech

Süket fülekre talált a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál a vendéglátósok kérése, ezt sérelmezi a Kereskedők és Vendéglátó Vállalkozók Országos Szövetsége (Kisosz) Somogy megyei érdekképviselete. A szervezet rádpusztai sajtótájékoztatóján Kertész Rezső ügyvezető társelnök elmondta: elakadt az országos egyeztetés az üdülési csekk elfogadóhelyi szerződések megkötéséről. Az elhúzódó döntés a mostani körben a listán várakozó 118 vendéglátó üzletnek, köztük 19 somogyi vállalkozónak jelent súlyos gazdasági hátrányt.

A sajtótájékoztató  helyszínének kiválasztása sem volt véletlen: a Rádpusztai Csárda és Szabadidőcentrum negyedik éve kéri, hogy vegyék fel az elfogadóhelyek listájára. – Pedig szállásadással is foglalkozunk, de az elutasítás indoka az volt, hogy a szálláshely külön helyrajzi számon szerepel – részletezte a faramuci helyzetet Fekete Zoltán, a rádi turisztikai centrum tulajdonosa, miközben a csárdával szemközti szálláshelyre mutatott.

Verb Zsolt, a balatonberényi Paprika Csárda tulajdonosa hasonló cipőben jár: ötödik éve kérelmezi, hogy üdülési csekket fogadhasson el. Annak ellenére utasították el eddig, hogy a csárda fölött apartmanok találhatók, melyeket kiadnak, esetében tehát a külön helyrajzi szám sem lehet kifogás.

– Tavaly azt kértük, hogy kössék határidőhöz az elfogadóhelyi szerződésekről szóló döntést, s reálisnak a március végét jelöltük meg – részletezte Kertész Rezső, a Kisosz ügyvezető társelnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek gyakorlata tarthatatlan, hiszen a júliusban megszülető döntéssel az adott idényben nem sokat tudnak kezdeni a vállalkozók.

– A szezonban megszülető döntésre már nem lehet marketinget építeni – mutatott rá a társelnök. A Kisosz nem csupán az elhúzódó döntést kifogásolja. Alapjaiban nem értenek egyet azzal, hogy a Nemzeti Üdülési Alapítvány sorra utasítja vissza azoknak a vendéglátóhelyeknek a kérelmét, melyek nem szálláshelyek is egyben.

– Demokráciában szinte felfoghatatlan, hogy nem alanyi jogon jár minden étteremnek a lehetőség, hogy eldöntse, kíván-e üdülésicsekk-elfogadóhely lenni mondta Makkos Péter, a Kisosz fonyódi csoportvezetője. A vállalkozók szerint ez különösen a balatoni turisztikai területen hátrány, miközben arra figyelmeztetnek: a vendég számos más szolgáltatást fizethet üdülési csekkel, szinte csak a vendéglátósok maradtak ki a „félig-meddig megtörtént feloldásból”. – Ennél nagyobb gazdaságfehérítési lehetőség nincs – fogalmazott Makkos Péter, miközben hangsúlyozta: az üdülési csekk útja a kiadástól a végfelhasználóig nyomon követhető.

– A vendégeim előtt hoznak kellemetlen helyzetbe. Ők rólam és a helyről alkotnak véleményt, amikor azt kell válaszolnom: nem tudom elfogadni a csekket – mondta Fekete Zoltán rádpusztai vállalkozó. Kertész Rezső szerint az utóbbi évek tapasztalata az, hogy még a törzsvásárolói kör is elpártol azoktól, akik nem fogadhatnak el üdülési csekket. Más éttermet keresnek, ahol elfogadják a bónt.

(sonline.hu)