Csiga, lecsó, káposzta – merre menjünk hétvégén?

Ma már abban az egyszerű helyzetben vagyunk, hogy túl sok időt nem kell gondolkodással töltenünk, ha a hétvégi programot szeretnénk kitalálni. Minden hétvége – különböző helyszíneken, különböző tematikában – a fesztiválok jegyében telik. Íme néhány ötlet – most a gasztro jegyében:

 

{module 221}

Slow Food – a csiga

Elsősorban Bécs éttermeinek részvételével szeptember 25.-ig részesei lehetünk a tradícionális Wienerschnecke Festivalnak, ahol a legkülönbözőbb, legmeghökkentőbb ételkompozíciókat kóstohatjuk meg. Mindezeket csigából. Annak ellenére, hogy az éticsiga védett, mégsincs szerencséje. Húsa ínyencségnek számít. Ráadásul egészséges, könnyen emészthető, jól fűszerezhető. Finnyásoknak, tucatételekhez szokottaknak nem való, de egy kóstolót megér. Nos, aki hétvégére bécsi vásárlókörutat tervez, és elég kíváncsi is, a fast food-ot cserélje most slow food-ra!

Lecsó, lecsó, lecsó

Szeptember 24.-én, immár 7. alkalommal rendezik meg a Lecsófesztivált Fehérvári Lecsófőző Vigasság címmel. Helyszíne a székesfehérvári Várkörút teljes hossza (Romkerttől a Városház térig), ahol országos szintű lecsófőző verseny zajlik. Közel 400 lecsófőző készít különféle típusú lecsót, s a legjobb nyeri el a Lecsókirály címet. A sörivás bajnoka is megválasztásra kerül a Sörudvar jóvoltából, ahol a közismerttől a prémium kategóriáig mindenféle sört ihatunk a lecsó mellé. Aki édességre vágyik, a Fehérvári Cukrászok Rétesházában 5 helyi cukrászat réteseiből válogathat. S mint minden fesztiválhoz, ehhez is számtalan színes színpadi program társul, melyekről a város honlapján tájékozódhatnak.

Káposzta és bor

A Zuglói Önkormányzat és a Szeretjük Zuglót Egyesület közös szervezésében kerül megrendezésre a IV. Káposzta- és Borfesztivál szeptember 24.-én, szombaton. Helyszíne a XIV. kerületi Mogyoródi és Miskolci út sarkán található Sporttelep. A rendezvény fővédnöke a kerület polgármestere, Papcsák Ferenc. Itt sem maradhat el a főzőverseny, amire bármilyen, káposztából készült étellel lehet nevezni akár a rendezvény napján is. A szakmai zsüri elnöke Buday Péter, mesterszakács. A káposztaételek mellett különböző borok is kóstolhatók, s az idén először kiválasztják Zugló Borát is. Ajánljuk minden káposztaimádó borkedvelőnek!

{module 221}