A Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság nemzetközi tevékenységéről

Szakmai Útlevél

Szeptember 14-én Brüsszelben tartották a QSP (Turizmus szakmai útlevél) munkacsoport ülését, hogy megkezdjék a QSP bevezetésének második fázisát. A program 2006-ban kezdődött az EFFAT és HOTREC részvételével. Az EFFAT 41 ország 135 munkavállalói szervezetét képviseli, míg a HOTREC 26 ország 43 munkaadói szervezetének a gyűjtőcsoportja.

{module 221}

2009-2010-ben kidolgozták az elvi alapokat és megállapodtak arról, hogy a PILOT projektben (kísérleti szakasz) 4 ország (Olaszország, Magyarország, Málta és Spanyolország) vesz részt. Ez év nyarán az Európai Unió 1 millió Euró összeget különített el a második fázis, azaz a gyakorlati megvalósítás és a próbaidőszak finanszírozására. A kivitelezéssel a munkacsoport a Foundation for Information Society nevű budapesti társaságot bízta meg, melynek vezetője dr. Kiss Ferenc. Ők a kivitelezésben együttműködnek egy erre szakosodott angliai szervezettel. Az értekezlet résztvevői elhatározták, hogy szeptember 29-én Brüsszelben rendkívüli workshop-ot tartanak.

A munkabizottsági ülésen az ÁPB képviseletében Kovács Pál vett részt.

Online Higiéniai Tréning a Közétkeztetésben

Szeptember 21-én tartott munkabizottsági ülést az EFFAT-FERCO munkacsoportja az online higiéniai tréning témájában. Az ÁPB részéről Dr. Böröcz Lajos, Ruiszné Nádas Judit és Kalmár Zsófia vett részt az ülésen.

Az online tréning a közétkeztető cégek számára kínál egységes megoldást a dolgozók higiéniai képzésére.
A tréning szövegét a fejlesztő cég lefordíttatta angolról olasz, spanyol, német, portugál és magyar nyelvre. Az országokat képviselő munkabizottsági tagok beszámoltak az online tréning tesztelése során szerzett tapasztalatokról, illetve felhívták a fejlesztő cég képviselőjének figyelmét a fordítás hibáira.

Felmerült problémaként az országonként eltérő jogi szabályozás. Az adott esetekben a jelenlévők a tréningben szereplő tananyag álláspontját illetően konszenzusra jutottak (pl. szabad-e ékszert viselni a konyhai dolgozónak, vagy jegygyűrű sem engedélyezett).

A Higiéniai Tréning hivatalos bemutatására október 5-én kerül sor Brüsszelben. Ezt követően a többi EU tagország számára is elérhető,  átvehető lesz.

A tréning magyarországi bemutatója november 14-én, a Radisson Blu Béke Hotelben kerül megrendezésre.

{module 221}