Dohányzási tilalom Horvátországban

Nemrégiben dohányzási tilalom lépett életbe a horvátországi lokálokban és éttermekben. Április 10-tõl annak, akit dohányzáson kapnak vendéglátóipari helyen, 100 kuna (3600 forintot) bírságot kell fizetnie. Azt a pincért, aki elmulasztja figyelmeztetni a vendégeket a törvényre, 500-1000 kuna (18-36 ezer forint), a hely tulajdonosát pedig 5-15 ezer kuna (180-540 ezer forint) fizetésére kötelezik.

Bár a dohányzásellenes törvény már 2008 novemberében életbe lépett, az étteremtulajdonosok tiltakozásának hatására fél évvel ezelőtt enyhítettek rajta: a dohányzást ellenző szervezetek nem kis bosszúságára engedélyezték a füstölgést a légszűrővel és légkondicionáló berendezéssel ellátott helyiségekben.

A dohányzási tilalom alól mentességet kapott 156 lokál, amelyek kisebbek ötven négyzetméternél, és amelyek az egészségügyi minisztériumtól engedélyt kaptak. Öt nagyobb hely is megkapta ezt az engedélyt azzal a feltétellel, hogy a dohányzóhelyiség – amelyben nem lehet sem ételt, sem italt fogyasztani – nem nagyobb, mint az üzlet területének húsz százaléka, illetve légszűrővel látják el.

Több mint kétszáz vendéglátóipari hely vár engedélyre. Horvátországban összesen hozzávetőleg tizenhatezer lokál, bár és étterem üzemel.

A törvénnyel a horvát egészségügyi minisztérium a horvátoknak azt a hetven százalékát akarja védeni, akik nem dohányoznak, illetve a dohányzó lakosságot szeretné ösztönözni a füstölgés abbahagyására.

(MTI)