Esélyegyenlőségi étterem Székesfehérváron

Sérült és megváltozott munkaképességű embereknek kínál munkát az év végén megnyíló székesfehérvári Hatpöttyös étterem. Ehhez az akadálymentesítésen túl több speciális feltételnek is eleget kell tenni – cikkezik a Népszabadság.

Magyarországon jelenleg a szekszárdi Ízlelő étterem az egyetlen olyan hely, ahol kizárólag megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Hermanné Nagy Vera, a Hatpöttyös Kft. ügyvezetője szerint alapos piackutatást végeztek Székesfehérváron, mielőtt belevágtak a projektbe. Elsősorban a belvárosban dolgozó hivatalnokréteget célozzák majd meg szolgáltatásaikkal.

A Hatpöttyös Kft.-t három család hozta létre, mindegyikben egy-egy sérült fiatalt nevelnek a szülők. A cégtulajdonos családokat részben az is motiválta, hogy egy működőképes vállalkozás felépítésével néhány éven belül munkalehetőséget biztosítsanak a saját fogyatékkal élő gyermekeik számára is. A Hatpöttyös étteremben a tervek szerint a nyitáskor 16-18 sérült embernek tudnak majd munkát adni.

A jogszabályok szerint szakácsként, cukrászként, konyhai kisegítőként, pincérként illetve takarítóként alkalmazhatnak megváltozott munkaképességű embereket. Az akadálymentesítésen túl pedig speciális feltételeket kell megteremteniük. Így például a pincérek nem kézben, hanem kis zsúrkocsikon tolva szolgálják majd fel az ételeket, a szervírozásnál pedig borulásbiztos, négyszögletű tányérokat fognak használni. Várhatóan egy siketnéma cukrászt is alkalmaznak, akinek olyan speciális konyhai berendezéseket vásárolnak, amelyek fényjelzésekkel segítik a munkáját.

A távlati terv, hogy az étterem a megváltozott munkaképességűek számára szervezett szakképzésben gyakorlati helyként is működhessen.

(forrás: Népszabadság / HR Portál)