Elrepült a Malév kereskedelmi vezérigazgató-helyettese

Távozott a Malév korábban sokak által bírált kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Karim Makhlouf. A cég szakszervezetei a légitársaság rekord-veszteségét is az ő számlájára írják. A légitársaság helyettesíti a távozott vezetőt.

Távozott a Malév kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Karim Makhlouf. A 2009 januárjától a cégnél dolgozó vezető közös megegyezéssel állt fel – mondta Hegedűs Ádám, a Malév kommunikációs vezetője. Tájékoztatott: helyettesítik a vezetőt, egyelőre nincs új ember a poszton. A vezetőt még az orosz tulajdonos invitálta a légitársaság felsővezetésébe, feladata a Malév kereskedelmi politikájának megújítása volt.

Ez sikerült is, noha sok iparági szakember és az érdekképviseletek szemében személye vörös posztó lett, sokat vitatott intézkedései miatt. A szakember bezárta a kis, nem hatékony Malév-képviseleteket néhány küllföldi országban, az értékesítést pedig nemzetközi szinten is elismert, profi, erre szakosodott cégekre bízták. De nem ez volt a legtöbbet kritizált lépése.

Karim Makhlouf sosem titkolta, hogy a fapadosoktól kíván utasokat elhódítani, ezért a Malév legkedvezményesebb tarifáit 100 euróra vitte le – ha forintban nézzük, a hazai valuta gyengébb időszakaiban már 85 euróért lehetett retúr jegyet vásárolni a Malév járatokra, illetékekkel. A szakszervezetek ezt sokat bírálták, mondván, minden ilyen jegyen vesztesége keletkezik a cégnek. De bírálták a lépést a versenytársak is, főleg a légitársaság visszaállamosítása után, mondván, az állami támogatással tudja ilyen olcsón adni a jegyeket.

A Malév 2009-ben hat százalékkal tudta növelni utasszámát, míg az iparágban minden társaság súlyos visszaesésről számolt be. Európában csak két légitársaság tudott növekedni ebben az időszakban. Csakhogy, a cég vesztesége 24,4 milliárd forint lett, a legmagasabb a cég történetében. Korábban lapunknak a cég vezetői cáfolták, hogy az olcsó jegyárak miatt szaladt volna el a veszteség, mondván, minden járaton csak meghatározott számú olcsó jegyet adtak el, és ezek száma csak akkor nőhetett, ha a járat foglaltsága nagyon alacsony volt.

A veszteséget a hivatalos kommunikáció a cég Fokker 70-esrepülőinek visszaadása okozta, mert a nagyjavításokra nem tartalékolt a vállalat. De komoly pénzügyi terhet jelentett az orosz tulajdonos hiteleinek kamatterhe is. Emlékezetes, hogy az államosítás előtt már napi pénzügyi problémákkal küzdött a vállalat. A szakmában ma is arról beszélnek: ha annak idején nem lettek volna az olcsó jegyek, a cég nem tudta volna finanszírozni a működést. Ezt az érvet azonban a menedzsment több korábbi felvetésünk alkalmával is visszautasította.