Fagylalttörténeti kiállítás nyílt Egerben

Fagylalttörténeti kiállítás nyílt EgerbenHideg nyalat és spanyol tekercs címmel fagylalt-, parfé- és jégkrémtörténeti időszaki kiállítás nyílt október 13-án, szombaton a Dobó István Vármúzeum szervezésében az egri Agria Park bevásárlóközpontban.

{module 221}

A hideg nyalánkság históriáját hatalmas tablók segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az ókortól napjainkig, de megtalálhatók a tárlókban a fagylalt- és parfékészítés, -árusítás eszközei, dokumentumai – közölte Bóta Judit, gasztronómiai élménnyel pedig egy helyi cukrászda kedveskedik a látogatók számára. A cukrászok történelmi receptek alapján készített fagylaltkülönlegességeket kínálnak a tárlat megnyitóján – tette hozzá.

Mint elmondta: az emberi kultúra bölcsőjében, Mezopotámiában már léteztek hűtővermek, a kínaiak pedig ötezer évvel ezelőtt mézzel édesítették és hóval hűtötték a gyümölcsleveket.

Az ókori görögöknél Nagy Sándor katonái a csaták előtt szűz hó, gyümölcslé és bor keverékéből  álló frissítőt ittak, később pedig a törökök a gyümölcslevekből készült jeges italt, a sörbetet kínálták édességként.

A ma ismert első fagylaltot a szicíliai születésű Francesco Procopio del Coltelli szolgálta fel vendégeinek a Párizsban 1686-ban alapított, Procope nevű, ma is működő  kávéházában.

Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A maihoz hasonló fagylaltot először Fischer Péter cukrász kínált kioszkjában 1837-ben a budapesti Szervita téren.

A fagylaltot először fém- vagy üvegkelyhekben tálalták. Később a Spanyolországból származó, staniclivá formázott ostyában, a spanyol tekercsben is árulták a hideg édességet – ismertette a muzeológus.

Közlése szerint a kiállítás látogatói a többi között azt is megtudhatják, hogy egy philadelphiai háziasszony, bizonyos Nancy Johnson találta fel 1846-ban a kézzel hajtható fagylaltgépet, a szerkezet pedig gyorsan elterjedt az egész világon, így Magyarországon is.

A fagylalt közeli rokona a parfé, amely ízesített, formába fagyasztott tejszínhab. Budapesten a két világháború között különösen kedveltek voltak az Auguszt, a Hauer és az Oroszi cukrászda figurális parféi. A legfiatalabb hideg édességet, a jégkrémet az ohiói Harry Bust szabadalmaztatta jégnyalóka néven 1923-ban – mondta Bóta Judit.
A fagylalttörténeti kiállítás január 31-ig látogatható az Agria Park Galériájában.

/MTI/

{module 221}