Kulináris Olimpia Erfurt

Kulináris Olimpia ErfurtHazaérkeztek a csapatok a Németországban zajlott Kulináris Olimpiáról, ahol négy napon keresztül mutatta be munkáját a világ minden szegletéből érkező közel 1800 versenyző. A Nemzeti Csapatoknál 35 ország nemzeti válogatottja közül a magyar csapat melegkonyhában ezüst-, hidegkonyhában pedig bronzérmet szerzett. Összesítésben pedig a 21. helyen végzett a 35 nemzet közül.

{module 221}

Mindösszesen egy hajszál választotta el attól, hogy melegkonyhában aranyat érjen el a csapat, ebbe azonban két  igen sajnálatos pontlevonás közbeszólt. Az egyik esetben egy olyan szabály, amely nem engedte volna meg, hogy a rákot fej nélkül vigye be a csapat, ellenben a két évvel ezelőtt megengedettel – ez okozta a súlyosabb levonást –, a másik pedig a pincérek által hozott hideg ásványvíz elfogyasztása miatt elszenvedett pontlevonás, amelyet csapatunk a konyha területén fogyasztott el. Ez nem megengedett, hiszen mindenben az EU egészségügyi előírásokat kellett követni. A harmadik nap végén, amikor a kóstolásért, ízekért, harmóniáért, méretekért, hőmérsékletért, tehát magáért az egész ételért felelős bíróval találkozott össze a csapat az eredmény táblázatnál, ő arról tájékoztatta a csapatot, hogy nála bizony az első négy legjobb melegkonyhás válogatott között szerepel a magyar. Mivel a 8. és 21. magyar csapat között mindösszesen 5,85 pont különbség volt, különösen fájdalmas ez a két pontlevonás. Mindez igen sajnálatos, de előre kell tekintetni, ez pedig nagy tanulsággal szolgál a következő versenyekre.

Mindenek előtt azonban szeretnénk elmondani, hogy nagyon örülünk az eredménynek és büszkék vagyunk arra, hogy a szigorú pontozás és az erős ellenfelek mellett, ilyen szép eredményt tudott elérni a csapat, különös tekintettel a melegkonyhás versenyben.

A csapat tagjai:
ˇ Varga Károly – csapatvezető
ˇ Ambrus György – chef
ˇ Doktor Zoltán – cukrász
ˇ Szabó László – chef
ˇ Tímár Attila – chef
ˇ Volenter István – chef
ˇ Szabó János – chef
ˇ Szilágyi Gábor – chef

A csapatot segítette még Kostyál Gábor, ifj. Ambrus György és  Petrezselyem Adrienn.

3 fogásos menü elkészítése (előétel, főétel, desszert) 110 főre

Időbeosztás:
10:00 konyha berendezése
11:00 főzés megkezdése
17:30 tálalás megkezdése
20:00 tálalás vége

A menü kitálalásakor a versenyző csapatok nem tudják előre, hogy az adott két-két és fél óra alatt, mikor és hány előételt/főételt és desszertet és milyen ütemben kell kitálalniuk. Már hónapokkal a verseny előtt felkerül a VKD honlapjára az adott nemzetek menüsora, amelyből bárki vásárolhat a világ bármely részéről.

A menüsorokat felvásárló személyek, előre kiszámíthatatlan módon térnek be, saját meglátásuk szerint a Restaurant of Nations-be, azaz a Nemzetek Éttermébe, ahol elfogyaszthatják a hőn áhított menüsort. Így előfordulhat, hogy egy asztalnál ülő társaságból van, aki svéd, van, aki norvég, van, aki japán, és van, aki például magyar menüt fog megkóstolni, és még az sem kizárt, hogy az asztaltársaság tagjai is a világ minden szegletéből érkeznek. A lényeg, hogy a csapatoknak a 2-2,5 óra tálalás alatt, mindig ugyanazt a minőséget, ízt, hőmérsékletet és látványt kell maradéktalanul nyújtaniuk, amelyet a verseny megkezdése előtt kiraktak a display (bemutató) vitrinjükbe. Azt pedig, hogy a zsűri mikor választja ki a bírálandó fogásokat, szintén előre nem tudhatják a csapatok. Lehet, hogy az elején, lehet, hogy 1,5 óra után, de még az is lehet, hogy az utolsó darabokból kér egyet a zsűri, hogy értékelje. A tét így nagyon nagy. A 110 adagnak tényleg ugyanazt kell hoznia 2,5 órán keresztül!

Hidegkonyha:

o fingerfood

§ 2 x különböző fajta, hidegen tálalva – 6 főre

§ 2 x különböző fajta, hidegen készítve és hidegen tálalva – 6 főre

§ 2 x különböző fajta, melegen készítve, de hidegen tálalva – 6 főre

§ 1 diplay tálon bemutatva az összes.

o egy alkalmi hideg dísztál 8 főre

o 4 különböző előétel

§ 2 adag melegen készítve, hidegen tálalva

§ 2 adag hidegen készítve, hidegen tálalva

o vegetáriánus 3 fogásos menü (ovo-lacto)

§ előétel

§ főétel

§ desszert

o 1 x 5 fogásos alkalmi ételsor 1 fő részére, desszertet tartalmazva

o 4 x külön szervírozott innovatív főétel – tányéron

o 1 díszmunka, legalább 60 cm magas, a téma és az alapanyag szabadon választható

o 4 különböző külön tálalt tányérdesszert 1 fő  részére – lehet meleg és hideg is, a lényeg, hogy hidegen tálalva

o 1 tál – édes süteményekkel, csokoládé, petit fours vagy firandies

§ 6 fő x 4 különböző fajta – 24 darab összesen

§ egyenként 6-14 gramm/darab

{module 221}