Gyermekétkeztetés Rákosmentén

Közel 3500 négyzetméteren újultak meg Rákosmente Önkormányzata intézményeinek konyhái Magyarország legnagyobb, mintegy 400 millió forint összértékű közétkeztetési beruházási programjának keretében. Az európai normáknak és sztenderdeknek megfelelő korszerűsítéseket a Pensio Kft saját forrásából végezte el az önkormányzati tulajdonú iskolai és óvodai konyhákban, étkezőkben.

{module 221}

Magyarország legnagyobb közétkeztetési beruházási programjának utolsó elemét adta át Riz Levente Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő és Süllős Gyuláné, a Pensio Kft. ügyvezető igazgatója. A 400 millió forint összértékű beruházási program két éve kezdődött, 34 önkormányzati fenntartású oktatási és nevelési intézmény konyhája, étkezője újult meg, két főzőkonyhát alakítottak ki. Összesen 3500 négyzetméternyi épületet újítottak fel, 9800 négyzetmétert festettek ki, 500 konyhai berendezést cseréltek le, vagy újítottak meg, több mint hatezer ebédadag lefőzésére alkalmas kapacitást újítottak meg, mindenben alkalmazkodva a kor követelményeihez. A beruházást a közétkeztetési vállalkozás magántőkéje fedezte, a megállapodás értelmében a felújított konyhák és étkezők, az új gépek és berendezések az önkormányzat tulajdonába kerülnek.

Rákosmente Önkormányzata 2010-ben írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot közétkeztetési szolgáltatásainak ellátására és fejlesztésre. A tender értelmében a tíz éves szolgáltatási szerződés keretében a nyertesnek vállalnia kellett, hogy a 30 éves konyhákat és étkezőket az európai normáknak és sztenderdeknek megfelelően újítja meg, és a beruházások ideje alatt is biztosítja a kerületi intézmények magas színvonalú ellátását.

A Zrínyi Miklós Általános Iskolában átadott új főzőkonyha mindenben megfelel a HACCP, az ISO 9001, az ISO 14001 és az ISO22000 minőségbiztosítási rendszereknek. A fejlesztés során az iskolában nem csupán korszerűsítették a konyhát és kiszolgáló részleget. Az épületrészt közel 200 négyzetméteres új szárnyal is bővítették annak érdekében, hogy a korszerű, energiatakarékos berendezések számára elegendő helyet biztosítsanak, növeljék a konyha kapacitását és megteremtsék a hatékony munkavégzés feltételeit is. Az iskola konyhája a fejlesztések eredményeként naponta több mint kétezer adag ebéd készítésére képes, így innen látják el ebéddel a kerület több más intézményét is.

Süllős Gyuláné, a Pensio Kft. ügyvezetője elmondta: a forráshiányos időszakokban különösen szükség van a megfelelő együttműködés kialakítására az önkormányzat, a szülői munkaközösségek és a közétkeztetési szolgáltatók között annak érdekében, hogy a szolgáltatási színvonalat a konyhák felújításával és a reformkonyha elvein nyugvó ételek bevezetésével tovább lehessen növelni.

{module 221}