7 tipp, hogy ne húzzanak le az étteremben

éttermi fizetésÉtteremben szeretnél ebédelni vagy vacsorázni? Remek érzés, amikor kiszolgálnak, vendégként kezelnek és még amiatt sem kell aggódnod, hogy mit főzz otthon. Van azonban az étterembe járásnak is néhány olyan buktatója, amit jó elkerülni. Ha ugyanis nem figyelünk, és elkövetünk egy-két kisebb-nagyobb hibát, könnyen jóval többet leszünk kénytelenek fizetni távozáskor, mint amennyit egyébként szántunk az estére.

{module 221}

1. Mindig nézd meg az árakat!

Magától értetődőnek tűnik, mégis jó, ha tudatosítjuk magunkban: ne csak a fizetéskor figyeljünk az árakra, már rendeléskor nézzük, hogy mely ételek mennyibe kerülnek, nehogy később meglepetések érjenek. Fontos, hogy már rendeléskor – mikor az étlap még előttünk van – adjuk össze fejben valamennyi rendelt étel és ital árát. Nem kell, hogy fillérre pontosan összeadjuk, de nagyságrendileg mindenképpen érdemes. Nem mintha nem bíznánk a pincérekben, de hibák és félreértések bármikor előfordulhatnak, és jó, ha azt nem a mi pénztárcánk szenvedi meg.

2. Ne hagyd, hogy becsapjanak a drága italok!

Néhány étteremben bizonyos ételeket és italokat csak azért felüláraznak, hogy a többi fogás vagy ital olcsónak, értéktelennek tűnjön. Ne hagyd, hogy az összehasonlítás miatt olcsóbbnak ítéld az egyes ételeket és az italokat, mint amilyenek valójában!

3. Figyelj a pénznemre!

Jól ismert trükk a vendéglátóhelyek esetében az, amikor nem írják oda a pénznemet az árak végére. Ezt ugyan a mértékekből kitalálhatjuk, de a felmérések szerint a tudatalattink számára egyáltalán nem mindegy, ugyanis sokkal kevésbé érzékelünk egy olyan ételt drágának, ami mellé azt írták, 2500, mintha az lenne ott: 2500 forint.

4. Ne igyál túl sok alkoholt!

Ha sokat iszol könnyelművé válhatsz, és azon túl, hogy az alkoholos italok drágák, még sokkal több borravalót is hagyhatsz az étteremben annál, mint amennyit józanon adnál. Védd magad és a pénztárcádat – igyál mértékkel!

5. Óvakodj az ingyen ételtől!

Az ingyen kínált ételekkel könnyen el lehet terelni a figyelmet más drága ételekről. Jóval megértőbbek és megengedőbbek vagyunk, ha ajándék pezsgőt vagy kávét kapunk. Csak nehogy kiderüljön, hogy végül többet fizettünk, mint egyébként, ajándék nélkül kellett volna.

6. Ragaszkodj a jól beválthoz!

Ha találtál egy-két jó éttermet, érdemes hűségesnek lenned hozzá. Ha megismernek a pincérek, korrektek is lesznek veled, hiszen értékes, visszajáró vendég leszel a számukra.

7. Válassz menüt!

Mindig érdemes megnézni az étterem napi ajánlatát, mert olykor olyan ételek is szerepelnek rajta, amelyek apró módosítással egyébként is szerepelnek az étlapon. Napi ajánlatként pedig – mivel nagyobb mennyiségben készítik – olcsóbbak.

/narancsjuice.hu/

{module 221}