Ízlik? Különös tetszésnyilvánítások

A japánok szürcsöléssel fejezik ki a tetszésüket, a kínaiak pedig az étel széttúrásával, de az eszkimóknál még a szex is elvárt, ha vendégségbe mész. Ahány nép, annyi szokás, és ez az étkezésben hatványozottan érvényesül. A Falatozz.hu munkatársai összegyűjtöttek néhány abszurd példát.

Ízlik? Különös tetszésnyilvánítások

Viselkedj úgy, mint egy ötéves, és a séfnek sikerélménye lesz! A felkelő nap országában evőeszközök helyett pálcikákkal esznek, amelyek használata eleve megizzasztja az európaiakat, de eszünkbe ne jusson az ételbe beleszúrva hagyni a végén, mert az a temetéseknél használt füstölőket juttatja eszükbe. Csak tegyük magunk elé a két pálcát úgy, hogy összeérjenek, és a hegyes végük balra nézzen. Ami viszont egy magyarnak egészen abszurd illem, hogy nem csak hogy nem tiltott, hanem a japán etikett szerint egyenesen ajánlott a levest szürcsölni, majd böfögni egy kiadósat. Ez náluk nem annak a jele, hogy nem volt gyerekszobád, hanem hogy odáig vagy a főztjükért. Koreában a háziasszonyok a vendégek hangos csámcsogásának örülnek a legjobban, de Kína is egészen érdekes szokással büszkélkedhet: minél jobban széttúrod a maradék ételt a tányéron, a szakács annál inkább elismerésnek és dicséretnek veszi. Ami viszont nálunk bocsánatos bűn, ám a távol-keletiek mélyen megvetik, az a nyilvános orrfújás. 

A nagy evőeszköz kavalkád

A japánoknál tiszta sor, hogy mindent pálcikával, vagy kanállal esznek, de máshol ez ennél jóval bonyolultabb, hogy mit vár el tőlünk a helyi illemszabály. Brazíliában és Chilében mindent késsel-villával kell elfogyasztani, úgyhogy ezekben az országokban felejtsd el a kétkezes hamburgerezést és a csirkeszárnyak lelkes rágcsálását. Mexikóban viszont ugyanezért kinevetnek. Thaiföldön pedig a kóbor turisták megtévesztésére ugyan felszolgálnak villát az ételekhez, de nem azért, hogy azzal vedd a szádba a falatokat, hanem hogy rásegítsd a kanálra. Indiában nem nyúlhatsz bal kézzel az ételhez (ugye mindenki sejti, hogy az mire való?), de Franciaországban mind a két kezedet folyamatosan használnod kell az étkezések alkalmával. Az olaszok pedig ugyan felszolgálnak kanalat és kést is a tésztához, de csak a turisták kedvéért, hiszen valójában kiborulnak attól a látványtól, ha valaki késsel gyalázza meg a spagettit. És ha már Európa csizmájánál tartunk, számunkra az is furcsaság lehet, hogy a déliek reggelire csak egy kis kiflit vagy kekszet esznek, némi capuccinóval leöblítve, és a délután négyig tartó szieszta után kezdik el az ebédet, majd késő este zárják egy bőséges vacsorával a napot. Egyszóval pont fordítva tartják be a „reggelizz úgy, mint egy király…” kezdetű aranyszabályt.

A vendégszeretet új értelme

Az ember azt hinné, hogy eszkimóhoz vendégségbe menni a legnagyobb buli, hiszen régen a szibériai és grönlandi eszkimóknál az volt a szokás, hogy lakomázás előtt hálni kellett a ház, vagyis az iglu asszonyával. (Bár ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy egy férfinak joga volt magáévá tenni a fia feleségét…). Azt azonban ne feledjük el, hogy az eszkimók legfeljebb havonta fürdenek, visszautasítani őket pedig a lehető legnagyobb sértésnek számított. Ám ha valaki nagyon vágyott a szomszéd fókasültjére… 

Források:
falatozz.hu
vilagszam.hu
femcafe.hu
femina.hu
kiskegyed.hu
bouvet.cafeblog.hu

Tóth Noémi
Fotó: Völgyesi Valéria