Közel 1 tonna friss zöldséget és gyümölcsöt kóstoltattak meg a gyermekekkel az elmúlt hónapban

A hétvégén véget ért a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe programsorozat, amelynek keretében több mint 10.000 gyermekhez vitték közelebb a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, és közel 1 tonna friss szezonális zöldséget és gyümölcsöt kóstoltattak meg.

A június négy hétvégéjén megrendezett eseményen Görbicz Anita és Vincze Ottó is társult Frutti és Veggi mellé a gyermekek egészségéért folytatott akcióban.

Sok szülő szembesül azzal, hogy gyermeke nem rajong, ha zöldséget vagy gyümölcsöt kell ennie. Ugyanakkor a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészség alapja, ezért már minél fiatalabb korban szükséges belecsempészni a gyermekek életébe.

A programhoz készült 2016-os Gfk-kutatás is kimutatta, hogy hazánkban a kisgyermekes családok fogyasztják a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt. Aggasztó az a tény, hogy mi magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a helytelen étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása szintén igazolja, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Szakértők szerint az egyik legkifizetődőbb módja, hogy a kedvezőtlen tendenciát megfordÍ tsuk, ha játékosan, már kicsi korban meghozzuk a gyermekek kedvét a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásához.

Frutti és Veggi több mint 10.000 gyermekkel ismertette meg a zöldségeket és a gyümölcsöket a Generali Gyerek Sziget négy hétvégéjén

Az Európai Friss Kalandok program keretében megrendezésre kerülő Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe játékosan kívánja közelebb vinni a gyerekekhez a zöldségek és gyümölcsök szeretetét, a program mesevilága, Vegapolis és két hőse, Frutti és Veggi segítségével. A Generali Gyerek Sziget négy hétvégéjén, június 1-23. között megrendezett Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepére kilátogatók olyan interaktív és játékos programokkal találkozhattak az Európai Friss Kalandok standjánál, amelyek a gyermekek érzékszerveit (látását, szaglását, tapintását, hallását) igyekeznek bevonni a zöldségek és gyümölcsök megismerésének folyamatába.

„Rendkívül sikeresen zártuk az idei Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe programsorozatunkat, amelynek a célja az volt, hogy közelebb vigyük a gyermekekhez a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Ezért az idei esemény keretében idényzöldségekből és gyümölcsökből saslikot és salátát készíthettek, érzékébresztő workshoppal, színezőfoglalkozással, gyümölcspompon-készítéssel, virtuális valóság játékkal – amiben egy mágikus dongó hátán repülve utazhatnak Vegapolisba –, fotófallal valamint az idei év nagy újdonságaként egy külön Európai Friss Kalandok témájú, a program tematikájára szabott tánckoreográfiába is bevonta a családok legkisebb tagjait Frutti és Veggi. Az elmúlt négy hétvége során több mint 10.000 gyermek vett részt az aktivitásainkban, és közel 1 tonna friss zöldséget Í s gyümölcsöt kóstoltattunk meg, amely egy négy fős család 3 éves fogyasztási mennyiségének felel meg” – mondta dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

A szakember hozzátette: idén a Gyerek Szigethez kapcsolódóan Európai Friss Kalandok rajzpályázat is indult, a 6-10 és a 11-14 éves korosztály számára, ahol a gyerekek szabadjára engedhették a fantáziájukat zöldségek és gyümölcsök kapcsán. Ezen rajzpályázatra több mint 100 pályázat érkezett, a gyermekek a saját zöldség és gyümölcs szuperhősüket, illetve a családjukat rajzolták le Vegapolisban, az Európai Friss Kalandok mesés világában.

Görbicz Anita és Vincze Ottó is csatlakozott Fruttihoz és Veggihez

Görbicz és Anita Vincze Ottó, a program idei nagykövetei egyetértenek abban, hogy a sport és az egészséges táplálkozás között sok hasonlóság fedezhető fel. Egyiket sem lehet igazán korán elkezdeni, és mindkét terület megszerettetéséhez az élményeken és a játékosságon keresztül vezet az út.

„Ahogyan a sportban az első lépéseket a játékosságon, az adott sporthoz kötődő játékokon keresztül kell megtenni, úgy ezt a párhuzamot az egészséges táplálkozás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén is megfigyelhetjük. Anitával kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy ne csak a saját, de mások családjának egészsége megóvása érdekében is sokat tegyünk. Ezért álltunk idén az Európai Friss Kalandok program mellé, amely a közös játék örömén keresztül szól a gyermekekhez és ismerteti meg velük a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Mi arra buzdítunk minden szülőt, nagyszülőt , hogy vegyenek részt közösen az Európai Friss Kalandok programjaiban, és éljék át együtt a friss zöldségek és gyümölcsök erejét” – mondta Vincze Ottó korábbi válogatott labdarúgó.

Görbicz Anita, ötszörös Bajnokok Ligája-győztes és a világ legjobbjának megválasztott kézilabdázó hozzátette: amellett, hogy az étkezés során odafigyelnek arra, hogy már a zöldségek és gyümölcsök beszerzésének folyamatától kezdve az elkészítés különböző fázisaiba bevonják közös gyermeküket, Boldizsárt, úgy egyéb játékos ötletekkel is próbálják beilleszteni kisfiúk mindennapi életébe az egészéges ételeket.

„Ha zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk adni a kisfiunknak, azt kétféleképpen tudjuk megvalósítani. Az egyik a játékos út, ugyanis van egy piros és zöld oldalú dobókockánk. Elkezdünk játszani vele, és aki pirosat dob, az megeszik egy gyümölcsdarabot, aki zöldet dob, az egy zöldséget. Ez a módszer nálunk nagyon bevált, ugyanis ilyenkor általában megeszünk együtt jó pár adag gyümölcsöt és zöldséget. A másik módszer, amely nálunk sikerre vezetett, hogy igyekszÍ nk mindig Boldi szeme előtt tartani a zöldségeket, gyümölcsöket, jelen esetben az almát, ami a kisfiam nagy kedvence. Mindig van egy a kocsiban jól látható helyen, és amikor a kisfiam beül és meglátja, egyből odanyúl érte” – osztotta meg Görbicz Anita, hogy milyen trükköket alkalmaznak otthon Vincze Ottóval, hogy becsempésszék kisfiuk életébe a zöldségeket és gyümölcsöket.

(V.V.)