Legkedvesebb ételeink

A Magyarország kedvenc étele felmérés némiképp meglepetéssel zárult. A hagyományosan magyar kedvencnek tartott pörkölt ugyanis alaposan leszerepelt, ennél csak a rizses hús kapott kevesebb voksot. A legkevesebb, mindössze 725 szavazatot egyébként a tarhonyaleves kapta.

A Torkos csütörtökön indult – négy héten és négy napon át tartó – internetes felmérésen több mint 77 ezren szavaztak. A szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője, a Napi Gazdaságnak nyiltakozó Perger Péter nagyon sikeresnek értékelte a kezdeményezést, ami hozzájárulhat a hazai gasztronómia alaposabb ismeretéhez. Az eredmények mindenesetre azt mutatják, hogy érdemes volt elindítani ezt a szavazást. Persze azért akadt, amiben győzött a papírforma: a levesek között a pálmát az Újházy-tyúkhúsleves szerezte meg.

A második legkedveltebb leves a babgulyás lett 21,5 ezer szavazattal. Mindössze ötszáz voks különbséggel a halászlé végzett a harmadik helyen. A főételeknél a töltött káposzta győzött, a második a brassói aprópecsenye, a harmadik pedig a lecsó lett. Váratlan fejlemény viszont az is, hogy a desszertek között a madártej végzett az élen. Több mint 21 ezren választották kedvencüknek. Második a somlói galuska majdnem 19 ezer vokssal, a palacsinta 16 ezer szavazattal a harmadik legkedveltebb édesség.