Vigyázó szemünket Kínára

Magyarország Kína legnagyobb turisztikai fórumánMárcius 19-22. között került megrendezésre Kína legnagyobb turisztikai fóruma a „Boao International Tourism Forum”, amelyen Magyarországot a szervezők meghívásának eleget téve a pekingi magyar nagykövet, illetve a Magyar Turizmus Zrt. pekingi külképviselet-vezetője képviselte. A több mint 50 ország részvételével megrendezett szakmai fórumon többek között felszólalt Jean-Claude Baumgarten, az Utazási és Turisztikai Világtanács (World Travel & Tourism Council – WTTC) elnöke, Taleb Rifai, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének, az UWTO főtitkára, valamint Condoleezza Rice, az Amerikai Egyesült Államok volt külügyminisztere.

 

A találkozó fő témája egyrészt a megrendezés helyszíne, Hainan szigetének népszerűsítése, másrészt a világ, illetve Kína turizmusának várható alakulása az elmúlt év recesszióját követő időszakban. 
Elhangzott, hogy a gazdasági válság hatására 4%-kal csökkent a világ turisztikai forgalma, ami azt is jelentette, hogy világszerte az adott területen dolgozó 235 millió emberből, 5,5 millió vesztette el állását. Bár a jelek biztatóak, fellendülés újból csupán 2011-re várható, igaz az ehhez való hozzájárulás a különböző területek között nem arányos mértékben oszlik majd meg, hisz amíg Amerikából és Európából 1-2%-os, addig Ázsiából és kiemelten Kínából 6-7%-os növekedés várható.

Ugyanakkor az ágazat kiemelt jelentőségét mutatja, hogy az előrejelzések szerint 2020-ra a turizmus a világ GDP-jének 9,6%, míg a foglalkoztatottság 9,2%-ért fog felelni. Szintén figyelemre méltó előrejelzés, miszerint az említett évre – a történelemben először – a fejlett országok aránya az utazásokban a fejlődők mögött marad 45-55% arányban. Ebben a folyamatban is kiemelt szerep jut Kínának, amely ekkorra a világ első vagy második legnagyobb küldőországa lesz (100 millió kiutazó) és az első célország, megelőzve a ma még vezető Francia-, Spanyol- és Olaszországot. Ebben szerepet játszik az is, hogy a kínai kormány elsőként történelmének 60 éve során a turizmust a gazdaság stratégiai pillérévé emelte („pillar industry of strategic importance”). Az alapot erre többek között azok a tények szolgáltatták, amelyek szerint: 
Kína azon kevés ország közé tartozik, amely a válság alatt is folyamatosan növelni tudta mind belföldi, mind kiutazó turizmusát; a kínai turista a tavalyi év során 4%-al növelte kiadásait; az országban az elmúlt 3 évben 2000 új szálloda épült; a 2009-es évi 47-48 millió kiutazó kínai turista száma 2010 végére várhatóan további 6 millió fővel fog nőni.

A fórum megnyitójának napján jelent meg az ország hivatalos lapjában, a China Daily hasábjain egy szintén az ország turizmusát elemző cikk, amelyből a fentieken túl megtudható, hogy a kínai kiutazók idén várhatóan 14%-al többet fognak költeni külföldi útjuk során. Fontos azonban tudni, hogy a korábban említett közel 48 millió kiutazónak csupán 27%-a járt „valóban” külföldön, azaz Hongkongon, Makaón és Tajvanon túl, amely érték 2%-os visszaesés az előző 2008-as 29%-hoz képest. Ennek fényében a cikk szerint nem csoda, hogy az országok mindent megtesznek a kínai turisták elcsábítása érdekében. (A német vasúti társaság például irodát tervez nyitni Pekingben, hogy ezzel is jobban ki tudja szolgálni a Németországba érkező vendégeket.)

Magyarországon a kínai beutazó turizmus az utóbbi 5 évben – a válság ideje alatt is – folyamatos növekedést produkált (évente átlag 10-12%). A KSH előzetes adatai szerint 2009 január-decemberében 38.400 kínai vendég 70.800 vendégéjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, ami a vendégek vonatkozásában 18%-os, a vendégéjszakák vonatkozásában pedig 12,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest.