Lekvár a közétkeztetésben?

Turisztikai és Vendéglátó  Munkaadók Országos SzövetségeA Turisztikai és Vendéglátó  Munkaadók Országos Szövetsége a területen érintett egyéb szövetségek, valamint tagszövetségei, és tagvállalatai nevében határozottan tiltakozik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által 2011. augusztus 1-vel életbe léptetett közétkeztetők számára szóló ajánlás ellen. Az ajánlás ugyanis kötelez is, betartását ellenőrzik. A szakmai szervezetek a szándékot üdvözölik, de a megvalósítás módja ellen tiltakoznak. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az érintettekkel folytatott szakmai konzultáció nélkül életbe lépett egy olyan anyag, melynek betartását a megismerése napjától a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv már ellenőrizheti.

{module 221}

Paller Judit országos tiszti főorvos ajánlása szerint a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. Például 14 éven aluliaknak csípős, erősen fűszeres vagy a nyálkahártyát erősen irritáló ételt nem lehet adni, s egymást követő kétszer tíz „élelmezési napon” belül egy ételsor csak egyszer fordulhat elő. A leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta, e körbe tartoznak továbbá a túl zsírosnak ítélt tejfölök, húsok, húskészítmények.

A szakmai szervezetek értelmetlennek találják a tej zsírtartalom korlátozást és indokolatlannak a 20 százalékos tejföl teljes tiltását. Az ajánlás gyakorlatilag tiltja például az olívaolaj felhasználását. A mediterrán diéta alapját képező keménybúza alapú, olasz tészták Magyarországon csak köretként adhatóak, 10 naponként maximum 2 alkalommal. A nap jó részét szaladgálással töltő óvodás gyermekek lekvárhoz, vagy nutellához 10 napból, 30 étkezésből csak egyszer juthatnak. A természet teremtette tejhez hasonló tejtermékhez mostantól csak 1-3 éves gyermekeknek van joga, a többi korcsoport csak iparilag csökkentett 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet kaphat. 60 étkezési alkalomból legfeljebb 2 alkalommal adható ízesített tejkészítmény a gyerekeknek. Ételenként 7-10, az étel összetételére vonatkozó adatot is közzé kellene tenni az étlapon, ami a bővebb étlappal (15-20 étel) dolgozó közétkeztetési helyszíneken lehetetlen, értelmetlen, gyakorlatiatlan.

A szakmai szervezetek ezért az ajánlás azonnali visszavonását kérik.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos szerint korábban is létezett ajánlás a közétkeztetést végző szolgáltatók számára, de az sok szempontból hiányos volt és kevés konkrétumot tartalmazott. A most életbe lépett ajánlás addig lesz érvényben, amíg a vonatkozó jogszabály életbe lép. A területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei viszont addig is végeznek ellenőrzéseket.

Forrás: MTI, MTI-OS

{module 221}