Licsis, chilis, vagy keserű csokis sör?

Licsis, chilis, vagy keserű csokis sör?

A komló szerelmeseinek egyedülálló élményben lesz részük, ha kilátogatnak most hétvégén a budapesti Városligetbe: több mint 50 magyar főzde 300 söre várja a kézműves italok szerelmeseit a ma nyíló Főzdefeszten. Idén a Főzdefesztet Street Food Show-val kötötték össze a szervezők: így a sörkülönlegességek mellé 33 street foodos kínál sörkorcsolyákat a fesztivál vendégei számára.

Licsis, chilis, vagy keserű csokis sör?

Kelet-Európa legnagyobb kézműves sörszemléjére egyedülálló sörpremierekkel készülnek a sörfőző mesterek: a Főzdefeszt látogatói kóstolhatják meg először Magyarországon a Gyertyános kézműves főzde különleges Hámori Licsi sörét. Ha szereti a gyümölcsös söröket, ugyanitt ízlelhet meg akár banános, meggyes, sőt ananászos sört is. A Gyertyános Serfőzde készül az évek óta nagy népszerűségnek örvendő keserű csokis, valamint az igazán kellemes ízvilágú 18 Balling-fokos gyógynövényes lágerével, az Elixir 18-cal is.

A Hübris UbikEklekti is különleges gyógynövényes sörrel készül, amely „olyan, mint egy friss Unicum”. A Hedon Sörfőzde friss thai chilivel, habaneróval és cipotléval főzött Chilis Ale sörét hozza, míg a Kalteneckernél egy igazi japán sörfőzőmesterrel, Shynia Suzukival közös recept alapján készült Suzuki IPL 16-ot ízlelhetik meg.

Pálinkarajongóknak ajánljuk a Kapucinus sörfőzde és a Márkházy pálinka kooperációjából született minőségi sörből főzött, malátára és sörhabra emlékeztető illatú különleges italt, a Sörpalátot, de ugyanitt a gyümölcslágerek kedvelői is találhatnak kedvükre való nedűt: például a Nem vagyok én Apáca nevű meggyes, kávés utóízű lágert.

A Trónok Harca rajongóknak idén érdemes lesz ellátogatniuk a Köleses Sörfőzde standjához, ahol megízlelhetik a sorozat szereplői által igen gyakran fogyasztott mézes sört. A folyékony kenyér szerelmeseire ezen kívül is számtalan különlegesség vár: a Lados Sörfőzde a Házi feladattal, a Csupor Sörfőzde a Tántorgó Paripával, a Gólem Sörfőzde pedig a Sötét Bunkóval és a Repetával készül a rendezvényre. Az IPA sörök kedvelőinek sem kell szomjasan hazamenniük: a Brandecker standjánál megkóstolhatják a Hangover Rasta-t, az ale rajongóinak pedig a MONYO Sörfőző Társáság Invisible Bikini-jét, a Reketye Sörfőzde Ravasz Hód-ját, vagy a Hara’Punk Mi újság, Wagner úr? nevű sörét ajánljuk.

Ínyenceknek ajánljuk a Serforrás különleges, tokaji aszús sörét, a Corvinus Rexet, vagy a Möszjő Vödréből a Mrs Lipton nevű, frissen tört korianderrel és narancshéjjal fűszerezett sört. Aki egy frissítő lágerre vágyik a nagy melegben, az lehajthat egy Szarvasi Ütőst a Szarvasi Sörfőzde standjánál, a ciderek kedvelői pedig az OK Brewerynél a Fusion Cider nevű innovatív recept alapján készült komlós almaborral csillapíthatják szomjukat. A Szent András Sörfőzde pedig különleges produkcióval is készült a rendezvényre: a két vendég sörfőző, Kővári „Armando Ochoa” Gergő és Marosvári „Ogre” László maguk mutatják be a békésszentandrási Pekár Mihály és Fabó Gergő sörfőzőkkel közösen megalkotott új, a készítői után Vári Nővérek névre keresztelt 4,9%-os Summer Pale Ale-t szombat délután.

A Street Foodosok közül Befaló Bill, a különleges texasi barbecue brigád majdnem egy tonna hússal készül! A Magyarországon egyedülálló, formaoltalommal védett két és fél tonnás offszet szmókerükkel (amerikai óriás grillező tartály) a hagyományos amerikai stílusú barbecue megismertetését és népszerűsítését tűzték ki célul.

Az idei rendezvényen a Főzdefeszt a kiváló termékek díjazására is nagy hangsúlyt fektet: az őszi fesztivált követően három díjat osztanak ki a szervezők. A két Főzdefeszt legtöbb populáris szavazatot kapott söre elnyeri a „Magyarország kedvenc söre 2015” címet, a sör tulajdonosa pedig 555.555 Ft-os pénzjutalomban részesül, illetve bérleti díj nélkül vehet részt a következő Főzdefeszten. 

A Főzdefeszt szakmai zsűrije idén is megválasztja az Év Sörfőzdéjét. Ezt a megtisztelő címet annak a főzdének ítéli oda, aki ebben az évben innovatív termékeivel, üzleti stratégiájával irányt mutatott a piac számára, és követendő példakánt szolgálhat a többi sörfőző számára. Az elismerés keretében a nyertest többek között ingyenes külföldi megjelenéssel, és következő Főzdefeszten felkínált standdal jutalmazzák a szervezők.

2015-ben először az Év Sördesignját is díjazzák a fesztivál szervezői: a grafikusokból álló szakmai zsűri által a legjobbnak választott design tulajdonosai a díj mellett 333.333 Ft pénzjutalomban is részesülnek.

Mindhárom kategória nyertese számára egyúttal egy-egy félmillió forint értékű PR-csomagot adnak a szervezők a Főzdefeszt összes felületén, a díjátadón és az arról tudósító médiában is.