Magyar Termék Nagydíjat kapott a Matias Borászat

Magyar Termék Nagydíjat kapott a Matias Borászat

Magyarország egyik legrangosabb elismerésével, Magyar Termék Nagydíjjal jutalmazták a pécsi Matias Borászat borait. A díjat a zsűri egyhangú döntése alapján ítélték oda a 2007-ben alapított, 100 százalékban magyar tulajdonú borászat termékeinek.

Magyar Termék Nagydíjat kapott a Matias Borászat

Az elismerésben nagy szerepet játszott, hogy a Matias Borászat a kis „terroire” pincészetek szemléletmódjával dolgozik, miközben mérete alapján meghatározó szereplőnek számít a hazai piacon.

A legmagasabb minőségű hazai termékeket és szolgáltatásokat díjazó Magyar Termék Nagydíjat kaptak a Matias Borászat borai. A magyar piacon meghatározó szereplőnek számító borászat 110 hektár szőlővel rendelkezik, de mind a szőlészet, mind a pincészet a kis „terroire” borpincék szemléletmódjával dolgozik. A Magyar Termék Nagydíjat elnyerő Matias borokat kizárólag saját ültetvényről származó szőlőkből, a legnagyobb gondossággal válogatva, hagyományos és természetközeli technológiával állítják elő.

A Magyar Termék Nagydíjra beérkezett pályázatokat a kiírók által felkért, független szakmai zsűri bírálta el. A díj elnyerése szigorú követelményrendszerhez kötött, a kitüntetett termékek és szolgáltatások megfelelőségének igazolását független, szakértőkből álló zsűri vizsgálja, garantálja és folyamatosan ellenőrzi.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a legtekintélyesebb hazai elismerés, a Magyar Termék Nagydíj is igazolja elkötelezettségünket a minőségi borkészítés iránt. Hitvallásunk, hogy a jó bor a szőlőben kezdődik, ezért kizárólag saját termést dolgozunk fel” – mondta el Kiss Gábor, a Matias Borászat ügyvezető igazgatója.

A Matias Borászat elsősorban reduktív fehérborokat, hordós fehér és vörösborokat, valamint pezsgőt készít. Szőlőültetvényei öt borvidéken (Pécs, Villány, Badacsony, Szekszárd és Tokaj hegyalja) helyezkednek el, így a Magyarországon megtalálható tradicionális fajták és világfajták mind a borászat kínálatának részét képezik. A Matias Borászat célja, hogy a magyar szőlőt és bort prémium szinten, magas minőségben, borvidékenként be tudja mutatni.

A Magyar Termék Nagydíjat az alábbi Matias borok nyerték el: Pécsi Zöldveltellini 2013., Pécsi Rajnai Rizling 2013., Pécsi Chardonnay 2013., Pécsi Sauvignon Blanc 2013., Pécsi Hárslevelű Jégbor 2013., Pécsi Vers házasítás 2013., Villányi Pinot Noir 2012., Villányi Próza házasítás 2013., Villányi Cabernet Franc 2011. és Villányi Merlot 2012.

A Matias Borászat termékei már korábban is számos hazai és nemzetközi elismerésben részesültek, egyebek mellett a Matias Jégbor 2011 a Vinagora Nemzetközi Borverseny aranyérmét, a 2013. évi Nemzeti Borkiválósági Program oklevelét, és 2013-mas Bécsi nemzetközi borverseny ezüstérmét is elnyerte.