Kurkumás aranytej latte recept

Kurkumás aranytej latte

A kurkumás aranytej latte egy gyógynövényes ital, amelynek alapvető összetevője a kurkuma. A kurkumás aranytej hagyományosan az indiai és az ázsiai konyhában népszerű, és sokan egészségügyi előnyökkel társítják.

Hozzávalók

• 5 dl zsíros tej
• 1 tk őrölt kurkuma
• 1 tk őrölt gyömbér
• fél tk őrölt vagy 1 egész rúd fahéj
• negyed tk őrölt vagy 2-3 db egész szegfűszeg
• negyed tk őrölt vagy 2-3 db egész kardamommag
• negyed tk őrölt fekete bors
• 1 ek méz

Töltsük a tejet egy kisebb lábasba és alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. Adjuk hozzá a kurkumát, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a kardamomot és a fekete borsot, majd alaposan keverjük el. Hevítsük a fűszeres tejet 5-10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel. Vegyük le a tűzről az edényt, és amennyiben egész fűszereket használtunk, akkor ezeket szedjük ki a keverékből, végül adjuk hozzá a mézet. Kézi habosítóval kavarjuk fel, majd töltsük az aranytejet bögrékbe.

Egészségügyi előnyök

Gyulladáscsökkentő hatás: A kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt segíthet az ízületi gyulladás, az izomfájdalom és más gyulladásos állapotok enyhítésében.
Antioxidáns védelem: A kurkumin antioxidánsként működik, védelmet nyújtva a sejteknek a szabad gyökökkel szemben, és segítve a sejtek egészségét és fiatalos megőrzését.
Immunrendszer támogatása: A kurkuma segíthet az immunrendszer erősítésében és az általános egészség fenntartásában.
Emésztés támogatása: A kurkuma és a gyömbér hasznos lehet az emésztés javításában és az emésztési panaszok enyhítésében.

A kurkumás aranytej latte ízléses, gyógyító és meleg ital, amelyet számos egészségügyi előnnyel társítanak. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyéni reakciók eltérőek lehetnek, és egyesek allergiásak lehetnek a kurkumára vagy más összetevőkre, ezért mindig figyeljünk a testünk jelzéseire és konzultáljunk orvosunkkal, ha kétségeink merülnének fel az ital fogyasztásával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkünk: 4+1 kávépótló alternatíva az álmosító ősz ellen

Köszönet a receptért Dan Zsoltnak, a Greenfield F&B managerének