Még júniusban szavazhat a Parlament

Még júniusban szavazhat a ParlamentVárhatóan még júliusig a parlament elé terjeszti a Fidesz frakcióvezetője azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályokat az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében – írja az MTI.

{module 221}

A politikus budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: indítványa szerint a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában „különös figyelmet kellene fordítani” például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermek számára, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak. 

„Csak olyan termékekhez kapcsolódjanak ezek a kedvezmények, amelyek megfelelnek a kormány népegészségügyi céljainak és törekvésének összetételében, minőségében, származásában” – jelentette ki Lázár János. Emellett minden terméken pontosan fel kellene tüntetni az összetevőket, és minden gyorséttermi hálózat üzletében megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztató anyagot kellene elérhetővé tenni. Lázár János kitért arra is, hogy szerinte speciális eszközökkel arra kell kényszeríteni ezeket az étteremhálózatokat, hogy a különböző népegészségügyi programokat támogassák. Példaként közölte, Hódmezővásárhelyen, ahol polgármester, akkor épülhet McDonald’s, ha minimum nyolcmillió forinttal hozzájárulnak a helyi népegészségügyi program azon részéhez, amely arról tájékoztatja a gyermekeket, hogy miért egészségtelen gyorsétteremben táplálkozni.

Nagyon fontos, hogy az állam előírja a kalóriabevitel, a sótartalom csökkentését – emelte ki. Megjegyezte, a szabályok a gyorséttermek esetében nemcsak az élelmiszerekre, hanem az italokra is vonatkoznának.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, a célkeresztben elsősorban a McDonald’s és a Burger King van, valamint a közétkeztetés, de például a „sarki gyrosos” nincs. Hangsúlyozta, nem áll szándékában a gyorséttermeket korlátozni vagy betiltani. Olyan szabályokról van szó – tette hozzá -, amelyek Ausztráliában vagy például az Egyesült Államokban kiválóan működnek. Lázár János azt mondta, egyeztetni fog az ügyben érintett étteremláncokkal.

Javaslatának lesz egy másik része is: konzultálni fog az LMP-frakcióval, amely már régóta szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben ugyanezek a szempontok érvényesüljenek az egészséges táplálkozás, az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében. (MTI)

{module 221}