Rövid hírek 2011.06.20

GSZT rövid hírekLeégett éttermek

Kigyulladt és leégett egy visegrádi étterem tetőrésze. A tüzet eloltották, senki nem sérült meg – közölte a szentendrei tűzoltóság munkatársa az MTI-vel. Előző nap hajnalban a mártélyi Bütyök-csárda nádfedele égett porrá.

{module 221}

A Bütyök-csárda nádfedeles épület kora reggel kapott lángra, a tetőszerkezet teljesen megsemmisült, a tűzben egy ember szenvedett könnyű füstmérgezést – közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-vel. Tátrai János tájékoztatása szerint reggel fél hétkor kapták a riasztást a hódmezővásárhelyi tűzoltók, hogy ég a csárda épülete. Csatlakoztak hozzájuk a mártélyi önkéntes tűzoltók, végül egy szentesi egység is, így összesen négy gépjárműfecskendővel fékezték meg a lángokat fél kilencre. 
Az épület nádfedeles tetőszerkezete teljesen megsemmisült, a tűzben egy ember szenvedett könnyű  füstmérgezést, de kórházi ellátásra nem szorul. Az anyagi kár jelentős, a tűz keletkezésének okát szakértő bevonásával vizsgálják – tette hozzá a szóvivő. 
A csárdát a környéken mindenki jól ismeri, az étterem például a mártélyi focicsapat névadó  szponzora is. Az étterem kedvelt az átutazó vendégek körében is. Egy ilyen nádfedeles tetőszerkezet helyreállítása akár több millió forintba is kerülhet. 
Visegrádon a 11-es út hegy felőli oldalán lévő száz négyzetméteres, könnyűszerkezetes faépület teteje gyulladt ki; a tűz feltehetően a villanyszekrény környékén keletkezett. 

*****

Magyarország Hongkongban

Magyarország idén a Visegrádi Országokkal közösen vett részt a hongkongi International Travel Exhibition (ITE HK) rendezvényen, június 9-12. között. A szervezőkkel ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően az európai desztinációk közül egyedüliként, a V4 országok a hongkongi állami rádióban (RTHK) is bemutatkozhattak, valamint a korábbi évek gyakorlatától eltérőn nemcsak a szakmai, hanem a közönség napon is lehetőség nyílt egy-egy prezentáció megtartására, összesen közel 200 érdeklődő részére. A kiállításra időzítve a négy ország közösen 5 oldalas cikket jelentetett meg a főleg fiatalokat megcélzó, 11.000 példányszámban terjesztett Sport&Travel Magazin hasábjain, amelyből további 600 db a kiállításon került kiosztásra.  
Becslések szerint a V4 országok területére érkező kínai vendégek közel negyede származik Hongkongból. Utazási döntéseiket nagyban befolyásolja a nyelvi és vízum nehézségek, valamint a közvetlen légi összeköttetés hiánya. A térségből érkezők további jellegzetessége, hogy „szárazföldi társaiktól” eltérően többségük nem szervezett formában – azaz csoportban – utazik, így általában több vendégéjszakát töltenek el egy-egy országban. 

*****

Új irodát nyitott a Turkish Airlines a repülőtéren

Új helyen, a budapesti repülőtér 2 A termináljának galériáján fogadja az utasokat a Turkish Airlines, a török nemzeti légitársaság. A Türk Hava Yollari vagyis a THY budapesti irodavezetője jelentős járatfejlesztésekről számolt be az új iroda megnyitóján. 
Az eddigi kisméretű  iroda helyett a 2B terminálon most jóval tágasabb és kényelmesebb irodába költözhetett a Turkish Airlines (THY) repülőtéri irodája a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2 A termináljának galériáján. A 44 négyzetméteres irodát a Budapest Airport Ingatlangazdálkodási Igazgatósága rövid két hét alatt alakította át a török kollégák igényei szerint. A török nemzeti légitársaság az elmúlt évben Budapest és Isztambul között mintegy 90.000 utast szállított és az idei évre jelentős forgalomnövekedést prognosztizálnak, ami elérheti a 115.000 főt is. Ezt közölte Levend Arisoy, a Turkish Airlines magyarországi vezérképviselője, amikor az új irodát átadták a repülőtéren. Mint elmondta, július 15.-től, vagyis a turistaszezon kezdetétől a heti hét járatot heti tízre növeli a Turkish, hiszen egyre nagyobb az igény a szoros légi összeköttetésre Budapest és Isztambul között.
A Turkish Airlines azt tervezi, hogy a heti tíz járat a téli szezonban is megmarad, mivel a jelek szerint az utasok egy jó része nagyon kényelmesnek tartja a török légitársaság kínálta átszállási lehetőségeket, akár a Közel-Keletre, akár Dél-Kelet Ázsiába vagy Ausztrália irányába. Ezt támasztja alá, hogy a statisztikák szerint az isztambuli utasok mintegy negyven százaléka tart a két kontinens határán fekvő török nagyvárosba, míg további negyven százalékuk átszáll valamelyik további külföldi török járatra és húsz százalékuk belföldi járattal folytatja útját – Antalyába, Izmirbe és más jól ismert török üdülőhelyekre.
A Turkish Airlines tavaly nem kevesebb, mint 29 millió utast szállított a világ 139 városába és további 42 belföldi járatot működtetett Törökországban.

*****

Ötcsillagos a Hotelstarsban

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest az első ötcsillagos  szálloda, amely kérte a Hotelstars rendszerben történő minősítését. Ez egyben az 50. minősített szálloda, amióta a rendszer elindult.
A tanúsítványt június 14-én ünnepélyes keretek között adták át Emil Bootsma szállodaigazgatónak.

*****

Idén ünnepli 30. születésnapját a TGV, mely alkalomból 2011. április 16. és július 14. között egy különleges vonat, a „TGV Expérience” közlekedik Franciaország szerte, hogy méltán megünnepelhesse mindenki ezt a különleges eseményt! Íme néhány állomás, ahol látható lesz, ahogy áthalad a „TGV Expérience”: Lille Flandre (ápr.30.), Montpellier (máj.14.), Marseille (jún.13.), Bordeaux (jún.25.), Poitiers (júl.2.)
Ez a „TGV Expérience” egy különleges felszereltségű vonat, mely lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy más szemmel láthassák a TGV-t, illetve azt, hogy mennyi minden változott az elmúlt 30 év alatt a TGV-nek köszönhetően.

*****

Környezettudatos a Marco Polo Top Hostel

A Mellow Mood Hotels Top Hostels brandjébe tartozó Marco Polo Top Hostel idén jelentős  átalakulásokon megy át, hogy környezet tudatos legyen. A Marco Polo Top Hostel az első olyan hostel Budapesten, amelynek tetejére napelemeket szereltek, így ezután a meleg vizet az innen nyert energiával biztosítják. A munkálatokat az energia felhasználás gazdaságosságát áttekintő felülvizsgálat előzte meg, ennek eredményeként került sor több átalakításra, modernizálásra is. A szobák és a folyosók is megújultak, nemcsak a falak kaptak új tisztasági festést, de a padlószőnyegeket is kicserélték. A változtatásoknak azonban ezzel még mindig nincs vége, a hostel vezetősége szeretne egy kis mediterrán hangulatot csempészni a város szívébe, ezért a terasz padlózata is megújul, friss színvilágot kap. 

*****

Quality Coast 2011 –  Gozo 

Dél-Európa 9 országának mintegy 500 különböző tengerparti nyaralóhelyét értékelő  zsüri a legjobb 10 helyezett közé választotta a máltai Gozo szigetét. Dél-Európa Minőségi Tengerpartjai 2011 ünnepélyes díjátadásának, ahol a legjobb 50 desztináció kap elismerést, idén a ciprusi Kouklia adott otthont. A rangos zsüri az első 10 helyezett közé Gozo szigetét is beválasztotta. Giovanna Debono, Gozo miniszter asszonya vehette át az elismerő oklevelet. Véleménye szerint ez az elismerés komoly fegyvertény és nagy segítséget nyújt majd Gozo, mint turista desztináció népszerüsítésében.

{module 221}