Megnyílt a Budafoki Borváros

Újabb színfolttal bővült a főváros borászattal kapcsolatos idegenforgalmi látványosságainak a köre, megnyitotta kapuit a Budafoki Borváros, mely a híres hazai borvidékeket, a borospincék sajátosságait mutatja be. A csaknem 300 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult kulturális és turisztikai fejlesztésben új funkciót kaptak az egykori pinceágak.

 

{module 221}

Elkészült a bor skanzen, a Borutca és a szőlőhegyi kápolna, muzeális, faragott hordósorokat alakítottak ki, illetve bemutatkoznak a bortermelő régiók jellemző pincehomlokzatai és a borászathoz kapcsolódó mesterségek. A fejlesztésnek otthont adó Záborszky Pincészetben Magyarország 22 borvidéke, illetve 6 borrégiója kapott helyet.

A helyi civilek által megálmodott Borvárosban nemcsak a borkultúra kap helyet, hanem a kerületi fiatal művészek is bemutatkozhatnak. A nem csupán borászati beruházást nemcsak kerületi, illetve fővárosi attrakciónak tartják, hanem bíznak abban, hogy az országból, illetve a határon túlról is sok látogató érkezik, fellendítve a kerület idegenforgalmát.

A Borváros megálmodói lehetőségnek és kötelességnek gondolják a borturizmust, nem szabad elfelejtkeznünk róla, hogy a kerületben egyedülálló adottságok vannak, a föld alatt húzódó pincerendszer a becslések szerint 100-120 kilométer hosszú, ami szinte egyedülálló a világon, hiszen ez egy főváros területén található, lakott területen.

(Népszava / Z.G.)

{module 221}