Négy üveg alkohol miatt zárnak be egy pubot

budapesti Caledonia Skót PubNégy üveg felbontott és a raktárban tárolt alkohol miatt 40 ezer forint bírsággal és 60 napos bezárással büntette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a budapesti Caledonia Skót Pubot. A bár túlzónak tartja a büntetést.

{module 221}

A VI. kerületi skót pub azután került furcsa helyzetbe, hogy felkérést kapott, az Iparművészeti Múzeumban biztosítsák a vendégek étel-ital ellátását a júliusi Múzeumok Éjszakáján. A kitelepülést bejelentették az illetékes adóhatóságnak, és a hatóságot arról is tájékoztatták, hogy lesz kint jövedéki termék is. Az üdítőitalok mellé négy üveg szeszes italt (egy üveg vodkát, egy gint, egy Uniciumot és egy üveg whiskyt) vittek, azonban a rendezvényen nem fogyott el mind a négy üveg alkohol, ezért azokat a rendezvény után visszavitték a pubba.

Az adóhatóság a rendezvény után pár napon belül megjelent a bárban, és jövedéki ellenőrzést végeztek. Jegyzőkönyvbe vették, hogy négy üveg bontott alkohol volt a raktárban. A határozat szerint a bár jövedéki törvénysértést követett el azzal, hogy „készleten választékonként két azonos egy literes kiszerelésű jövedéki terméket tartott, és a raktárban megbontott jövedéki terméket tárolt.”

„Valamennyi jövedéki termék származását számlával igazoltuk, ezzel nem volt gond. Viszont egy azonos alkoholból csak egy üveg lehet nyitva, ami egy literes, azaz a négy üveget nem lehetett volna ott tartani, de a rendezvény után miért dobnék ki négy üveg alkoholt, ha hiányzik belőle pár cent?” – teszi fel a kérdést Bozó Zsuzsanna, a pub tulajdonosa. 

Két hete kapták meg a határozatot, amely szerint egyrészt csekély mértékű szabálysértés miatt 40 ezer forint mulasztási bírsággal és 60 nap bezárással bűntette a NAV a szórakozóhelyet.

A Caledonia nem először követett el szabálysértést, de a most kiszabott büntetést így is túlzónak tartják. A bárt 2009-ben azért marasztalták el, mert egy üveg felbontott főző whiskyt találtak a konyhában, amit az ételek ízesítésére használtak. „Ez ugye egy skót pubtól nem meglepő. Vagy mégis? De most úgy tűnik, a 2009-es eset és a mostani kitelepülés miatt felbontott négy üveg alkohol miatt kellene hogy bezárjunk a jövő héten” – teszi hozzá Bozó, akinek nincs tudomása arról, hogy ilyen csekély mértékű szabálysértés miatt ennyire súlyos szankciót szabjon ki a hatóság, ezért a határozat ellen fellebbeztek.

Megkeresésünkre a NAV sajtóosztálya azt közölte, a hatóságnak, mint jogalkalmazónak nem feladata egy jogszabály rendelkezéseinek szigorúságát megítélni, és mivel az eljárás jelenleg is tart, ezért nem áll módokban további részleteket közölni. Azonban hozzátették, amennyiben egy gazdálkodó megsérti a jövedéki törvényt, azaz az üzlethelyiség rakterében szabálytalanul tárol szeszes italokat, az első jogsértés alkalmával 30, minden további jogsértésnél esetében 60 napra be kell zárni a helyet.

{module 221}