A német éttermek színes matricákról álmodnak

Németországban a tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei nem elégednek meg a minőségi besorolással, hanem Brémában tartott országos értekezletükön most elhatározták, hogy tisztasági alapon is osztályozni fogják az éttermeket, cukrászdákat és kávéházakat – adta hírül az Inforádió.

{module 221}

A hajdani Köjálhoz hasonló  intézmény eddig is ellenőrizte a német vendéglőket és cukrászdákat, és ha úgy vélték, nem felel meg a tisztasági követelményeknek, egyszerűen elrendelte bezárásukat. A nagyközönség mindezt saját hatáskörén kívül eső, hatósági intézkedésként élte meg, amin a fogyasztóvédelmi miniszterek most változtatni akarnak. Mégpedig úgy, hogy a higiénia szakértők szúrópróbaszerű látogatásainak eredményét megosztják majd a polgárokkal is.

Brémai értekezletükön törvényjavaslatot dolgoztak ki, amelynek alapján a villanyrendőr lámpafényeihez hasonlóan három színű jelzéssel látják el az éttermek, bisztrók, kávézók és cukrászdák bejáratát. A kifogástalannak vélt helyek ajtajára zöld pontot ragasztanak, a nem teljesen kielégítő tisztaság esetén sárga pont kerül az ajtóra – míg a komoly fenntartást a piros ponttal fejezik ki.

Ezáltal a vendégekre bízzák, hogy betérnek-e kiszemelt vendéglőbe, vagy kávéházba. A pontok kiragasztását három ellenőrzés fogja megelőzni. Mint az észak-rajna-vesztfáliai fogyasztó védelmi miniszter, Johannes Remmel elmondta, a javaslat parlamenti megszavazását csaknem biztosra veszik. Reményét fejezte ki,hogy ezáltal eleve ösztönözni fogják a vendéglátó ipart is a tisztaság fokozására.

Utalt arra is, hogy a zöld, sárga és piros pontok kiragasztása távolról sem jelenti azt, hogy a higiéniai előírások semmibevétele esetén nem vonják meg az iparengedélyt az üzemeltetőtől – tudósította az Inforádiót Vincze András Németországból.

{module 221}